Balkonlar bahara hazır mı? İşte evde çiçek yetiştirirken dikkat etmeniz gerekenler

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte balkon sezonu da açılmaya başladı. Hem balkon sefalarını renklendirmek hem de ev ekonomisine destek olmak isteyenlerse çeşitli çiçek ve sebze ekimlerine başladı bile. Peki balkonda hangi çiçekler ve sebzeler yetiştirilebilir? Bunların bakımı ve maliyetiyle ilgili detaylar nedir? İşte merak edilenler...

Bitki çeşitliliği sayesinde balkonda sebze yetiştirmek oldukça kolay. Küçücük bir balkonunuz dahi olsa nane, fesleğen, marul, roka gibi yeşil yapraklı sebzeleri yetiştirebilirsiniz. Bunun için tohum satın almanız mümkün. Tohum fiyatları online olarak çok değişmekle birlikte 40 lira ile 70 lira aralığında. Ama tohumdan yetiştirmek zor gelebilir. Bunun içinse pazardan bu bitkilerin köklü hallerini satın alabilirsiniz. Örneğin fesleğeni 25-35 lira arasında bulabilmek mümkün.

MAYDANOZ, SOĞAN, MARUL...
Yine sofraların vazgeçilmezleri arasında olan maydanoz, soğan, biber ve domates gibi ürünler de aslında balkonlarda yetiştirilebiliyor. Çimlenmesi biraz uzun sürse de maydanoz çok sık ekilebildiği için küçük bir saksı yeterli olacaktır. Maydanoz tohumunun fiyatları da 30 lira ile 80 lira arasında değişebiliyor. Cam önünde bile kolaylıkla yetişen sebzelerden biri de marul. Uzamadığı için de raflı saksılarda yetiştirilebilir ve böylece yerden kazanabilirsiniz. Marul tohumu fiyatları ise türüne göre 30 liradan 130 liraya kadar yükselebiliyor.

TOHUMDAN YETİŞEBİLİR
Yine salatalık, biber, domates gibi pazar çantalarının vazgeçilmez ürünlerini de balkonlarda yetiştirmek mümkün. Eğer balkonunuz küçükse çeri domates gibi bodur türler daha uygun olabilir. Üstelik domates gibi ürünlerin tohumuna ayrıca para vermeniz de gerekmez. Kahvaltı için kestiğiniz bir domatesin çekirdeklerini saksıya ekebilirsiniz. Biber ve salatalık da tohumdan ekilebiliyor. Biber tohumu 60 liradan, salatalık tohumu ise 35 liradan başlıyor.

ÇUVAL DA KULLANILABİLİR
Bitkiyi yetiştirirken önemli faktörlerden biri de saksı seçimi. Örneğin salatalık çok uzayabildiği için raflı bir sistem yerine saksıyı doğrudan yere koymak gerekiyor. Balkon ya da terasta çok miktarda sebze yetiştirecekseniz ağırlık konusunu göz önünde bulundurun. Örneğin seramik ya da toprak gibi ağır saksılar yerine plastik saksıları tercih edebilirsiniz. Balkonunuzda çok ağırlık olmaması için havuçları kalın saksılar yerine ince bir damacana ya da çuvala ekebilirsiniz. Örneğin patates çuvalda rahatlıkla yetiştirilebiliyor. Çuval fiyatları da boyutuna göre 100 liradan başlıyor. Saksı fiyatları da malzemesine ve boyutuna göre değişiyor. En uygun plastik saksı fiyatları 30 lira ile 60 lira civarında.

MEYVE DE OLABİLİR
Balkonun güneş görüp görmemesi de balkon bahçeciliğini oldukça etkiliyor. Örneğin güneş almayan balkonda yetiştirilebilecek sebzeler şunlar: Taze soğan, marul, havuç, patates, fasulye, turp. Öte yandan balkonda çok büyümeyen meyveler de yetiştirilebiliyor. Örneğin saksıda çilek yetiştirmek bunun en kolay yollarından birisi. 100 adet çilek tohumu 40 liradan satın alınabiliyor. Ayrıca geniş bir balkonunuz varsa bodur mandalina ve kumkuat (kamkat) gibi çok büyümeyen ancak bol meyve veren bir türü de balkonunuzda yetiştirebilirsiniz. Mandalina fidanı yaklaşık 250 liradan, kumkuat fidanı da 200 liradan başlıyor.

EV BİTKİLERİ İÇİN BİRKAÇ ÖNERİ
Sebze ve meyve yetiştirmek dışında birçok insan evlerine dekorasyon amaçlı bitkiler de alıyor. En çok bakılan bitkiler arasında hem az su isteyen hem de ev içindeki ortamlar için uzun süreli dayanıklı olan yuka, paşa kılıcı, kauçuk, areka palmiyesi ve deve tabanı gibi yeşil yapraklı türler yar alıyor. Bu bitkilerin özellikle iri yapılı olanlarının fiyatları 700 liradan başlayıp 4 bin liraya kadar çıkabiliyor. Online alışveriş sitelerinde 5 litre fide yetiştirme toprağı 100 liradan başlıyor. Marketlerde ise 5 litrelik saksı çiçeği toprağını 80 liraya bulmak mümkün. Dolayısıyla bu kadar para verilen bitkileri yaşatmak da önemli.

İŞTE EVDE ÇİÇEK BAKIMI YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:
* Çiçekleri düzenli sulayın.
* Periyodik gübreleme yapın.
* Gerektiğinde bitkileri bölün.
* Saksı değiştirin.
* Bitkilerin tozunu alın.
* Bitkileri budayın ve ölü yaprakları temizleyin.
* Böcek ve hastalık durumlarını kontrol edin.