Uzmanı uyardı: Doğru zamanda müdahale etmek önemli! Baş, kulak ve çene ağrısı yapıyor...

Diş sağlığı pek çok insan için hayati önem taşıyor. Düzenli olarak bakım gerektiren dişler, sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen herkes için önemli bir yere sahip. 20'li yaşların ortasında çıkan 'yirmilik' dişler ise pek çok soru işaretine neden olabiliyor. Diş Hekimi Dt. Kadir Anıl Naneci, 20'lik dişlerin çıkış süreci, gömülme durumları ve ağrı yönetimi hakkındaki bilgilerini Posta.com.tr okuyucuları için anlattı...

Sinem Paksoy-Posta.com.tr/ Yirmili yaşlarda çıkmaya başlayan 20'lik dişler, pek çok kişi için can yakıcı olabiliyor. Ağrı ve sızıyla kendini belli eden yirmilik dişler hakkında birçok sorunun yanıtı araştırılıyor. Her sağlık probleminde olduğu gibi yirmilik dişlerin çıkma sürecinde de dikkatli olmak gerekiyor.

HER İNSANDA OLMAYABİLİR
20'lik dişler hakkında sıklıkla araştırılan konular arasında her insanda bu dişlerin olup olmayacağı yer alıyor. Diş Hekimi Dt. Kadir Anıl Naneci, alt ve üst çenede yer alan azı dişlerinin yirmili yaş civarında çıkabileceğini ancak her insanda bulunamayabileceğini açıkladı.

Diş Hekimi Dt. Kadir Anıl Naneci; "İnsanların daha iyi pişmiş gıdalarla beslenmesi ve çenelerin küçülmesiyle birlikte 20’lik dişlere olan ihtiyaç azaldı. Bu sebeple dişler, çenede yer bulmakta zorlanır hale geldi" sözleriyle her insanda yirmilik dişin çıkmadığının altını çizdi.

GENETİK FAKTÖRLERE BAĞLI
"Her insanda 20'lik diş olmayabiliyor bazı kişilerde bu dişler hiç çıkmayabilirken bazılarında ise sadece bir veya iki tane çıkarabiliyor. Bu durum genetik faktörlere bağlı oluyor ve gelecekte 20’lik dişlerin görülmeyeceği öngörülüyor. Gömülü kalan dişler çeşitli sorunlara yol açabiliyor."

YİRMİLİK DİŞLER GÖMÜLÜ KALABİLİYOR
20'lik diş çıkarmayanların endişelenmemesi gerektiğinin altını çizen uzman, bazı durumlarda dişlerin gömülü kalabileceğini belirtiyor. Fakat gömülü dişler, zaman zaman ağrı ve şişkinliğe neden olabiliyor. Bu nedenle şiddetli ağrı ve sızı problemi yaşayanların zaman kaybetmeden uzman kontrolüne gitmeleri öneriliyor.

Gömülü veya kısmen çıkan dişlerin enfeksiyonlara neden olabildiğini belirten Diş Hekimi Dt. Naneci, bunların ayrıca diş eti hastalıklarına yol açabileceğinin ve çarpık dişlere neden olabileceğinin de altını çiziyor.

BAŞ, KULAK VE ÇENEDE AĞRIYA NEDEN OLUYOR
Gömülü dişler zamanla kist veya nadiren tümör gelişimine de yol açabiliyor. Bu sorunlar genellikle ileri yaşlarda görülüyor. Gömülü dişler, diğer dişlere baskı yaparak baş, kulak ve çene bölgesinde ağrıya neden olabiliyor.

YEME İÇME ZORLUĞU KAÇINILMAZ
Diş Hekimi Dt. Naneci, yirmilik diş ağrısının sürekli olabileceğini ve ağız açıp kapatmanın yanı sıra yeme içme zorluğuna da sebebiyet verebileceğini vurguluyor.
Diş etlerinde başlayan şişlik, yanağa kadar yayılabiliyor ve ciddi bir sorun izlenimi verebiliyor. Baş ve kulak ağrıları, çene bölgesinde sertlik hissi ve çiğneme zorluğu da görülebiliyor.
Gömülü veya yarı çıkmış dişlerin enfeksiyona yol açarak ağız kokusuna neden olabileceğini vurgulayan uzman; "Çiğneme sırasında meydana gelen ağrı, dişin çevresindeki dokuların etkilenmesinden kaynaklanıyor ve genellikle enfeksiyon geçtikten sonra iyileşiyor." sözleriyle durumun ciddiyetine dikkat çekti.

AĞRI VE SIZIDAN DOĞAL YOLLARLA KURTULABİLİRSİNİZ
Yirmilik dişler sebebiyle meydana gelen ağrıdan kurtulmanın pek çok yolu bulunuyor. Fakat bu yöntemlerin geçici bir rahatlamaya sebep olduğunun unutulmaması gerekiyor. Ağrı ve sızıdan kısa süreliğine kurtulmak isteyenlere tuzlu su gargarası ve soğuk kompresi öneren uzman isim, bu şekilde anlık bir rahatlama elde edilebileceğini belirtti.
Diş etlerine masaj yapmak ve çiğnemesi kolay olan gıdaları tercih etmek de ağrı ve sızının şiddetini azaltmak üzerinde olumlu etkide bulunuyor.

DOĞRU ZAMANDA ÇEKİLMELERİ GEREKİYOR
20'lik dişlerin çekilmesi çeşitli durumlara göre farklılık gösterebiliyor. Diş Hekimi Dt. Naneci, dişlerin tamamen veya kısmen gömülü kalması halinde çekilmesi gerektiğini vurguluyor. Çünkü bu durum ileride ciddi sorunlara yol açabiliyor. Kısmen gömülü dişlerin diş eti hastalıklarına ve enfeksiyonlara neden olabileceğinin unutulmaması gerekiyor.
Uzman isim, röntgen ve klinik muayeneyle çekim için en iyi kararın vereceğini belirtti.

AMELİYATTAN SONRAKİ SÜRECE DİKKAT
20'lik diş ameliyatından sonra iyileşme sürecinin dikkat ve özen gerektirdiğinin altını çizen Naneci; "İlk 24 saat içinde, diş hekiminizin önerdiği gazlı bezi belirlenen süre boyunca tutmalı ve yerine bir şey koymamalısınız. Hafif kanamayla karşı karşıya kalabilirsiniz. Başınızı yukarıda tutularak dinlenmeye özen göstermeli ve şişliği azaltmak için soğuk kompres uygulamalısınız" sözleriyle 20'lik diş ameliyatı sonrasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Tüm bunların yanı sıra ağız çalkalama ve tükürme alışkanlıklarından uzak durulması da bu süreçte son derece öneme sahip. Diş hekimi tarafından verilen ilaçları ve gargarayı düzenli olarak kullanmak, fırçalama sırasında dikişli bölgeden uzak durmak ve temizliğe dikkat etmek de ameliyattan sonraki sürecin sancısız geçmesi için büyük önem taşıyor.