Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklardan koruyan, cilt sorunlarının iyileşme sürecine katkı sağlayan ve saç dökülmesini azaltan çiriş otunun sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. – C vitamini açısından zengin olan çiriş otu, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklardan korur.– Adet düzensizliklerinin azalmasına, regl döneminin düzenli bir şekilde devam etmesine yardımcı olur. – Vajinal akıntının azalmasına ve sorunun tamamen ortadan kalkmasına yardımcı olur.– İdrar yolu enfeksiyonlarında tedavi sürecinin hızlanmasına yardım eder. – Çiriş otunun suyu sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarının iyileşme sürecine katkı sağlar.– İçindeki vitaminler sayesinde, saç dökülmelerini azaltır, saç köklerinin daha güçlü olmasını sağlar. – Saçkıran gibi daha ciddi saç sorunlarının da iyileşmesinde önemli rol oynar.– Hemoroid (Basur) rahatsızlığının tedavisinde olumlu etkileri vardır. – Emziren kadınlarda süt miktarının artmasına yardımcı olur.– Akrep ve yılan sokmalarında tedavi amaçlı kullanılır. Çiriş otundan yemek nasıl yapılır? Soğan soyulur ve yemeklik doğranır. Pirinç yıkanır. Çiriş otunun kök kısımları kesilir ve sap kısmı üzerinde bulunan şeffaf çanak yapraklar tek tek ayrılır. Çanak yaprağın ayrılması ile çiriş otu yaprakları serbest kalır. Yapraklar iyice yıkanır. Ardından, suyu süzülmüş çiriş otu 1-2 cm. uzunlukta kuşbaşı doğranıp, kabında bekletilir Pişirme Kısmı:Tencereye zeytinyağı konulur ve ısıtılır. Üzerine soğan ilave edilir ve düşük ısıda kavrulur. Bu sırada tencerenin orta kısmına domates salçası katılır ve kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Ardından 1 su bardağı kaynar su ve tuz ilave edilir. Üzerine doğranmış çiriş otu ilave edilip, karıştırılır. Çiriş otunun diriliği kaybolup tencereye oturduktan sonra, pirinçler ilave edilir, malzemeler karıştırılır. Tenceredeki malzemeler kaynamaya başladıktan sonra, tencere kapağı kapatılır. Ocak ısı ayarı en düşük ısı konumuna getirilir. 20 dakika sonra çiriş otu yemeğiniz servise hazır.