Bayıla bayıla yiyoruz ama kabız yapıyor! Yaz aylarının gözde meyvesi: Tereyağıyla birlikte tüketince zararı azalıyor

Yaz aylarının baş meyvelerinden ve severek tüketilen karpuzun pek çok faydası bulunuyor. Özellikle kilo vermek isteyenler karpuzu çekirdekleriyle birlikte tüketiyor. Karpuz gibi karpuzun çekirdeklerinde vücuda hiç beklemediğiniz faydaları sağlayabilir. Ancak karpuz çekirdeğini tüketirken aşırıya kaçmamak gerekiyor. Çünkü fazla karpuz çekirdeği tüketmek bazı sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.

En popüler yaz meyvelerinden biri karpuzdur ve insanlar sıklıkla karpuzun tohumlarını yemenin sağlıklı olup olmadığını merak ederler. Karpuz çekirdeğini tükettiğiniz takdirde daha faydalı olduğunu düşünebilirsiniz. Popüler inanışın aksine, karpuz çekirdeği yemenin riskleriyle ilgili gerçek sizi şaşırtabilir.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ YEMEK SAĞLIKLI MI?
Popüler inanışın aksine, karpuz çekirdeğini yemek karnınızda karpuzun filizlenmesine yol açmaz.
İster siyah ister beyaz olsun, karpuz çekirdeğinin yutulması halinde hiçbir zararı yoktur.

Çekirdeksiz karpuzlarda bulunan beyaz tohumlar boş tohum kabuklarıdır ve tüketim için güvenlidir. Öte yandan, normal karpuzların tipik özelliği olan siyah tohumlar olgundur ancak yine de yenmesi güvenlidir ve vücuttan çözünmeyen lif olarak geçer.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ YEMENİN SAĞLIĞA PEK ÇOK FAYDASI OLABİLİR
Küçük boyutlarına rağmen karpuz tohumları besin açısından zengindir. Demir, folat ve niasin gibi besinler açısından zengin olan bu ürünler, potansiyel sağlık yararları sunar.
Hatta bazıları karpuz tohumlarını tereyağı, un yaparak veya çıtır bir atıştırmalık olarak kavurarak beslenmelerine ekliyor. Ancak sindirim sistemi hassas olan bireyler aşırı tohum tüketiminden dolayı rahatsızlık veya kabızlık yaşayabilir.

Karpuz çekirdeklerini tüketmek genellikle güvenli olsa da aşırı tüketim sindirim sorunlarına yol açabilir. Yüksek çözünmeyen lif içeriği sindirimi yavaşlatabilir, bu da bazıları için rahatsızlığa neden olabilir. Ancak filizlenmiş veya pişirilmiş tohumlar tamamen sindirilir ve vücudun sağlıklı besin maddelerini emmesine olanak tanır.

Karpuz tohumları, çeşitli vücut fonksiyonları için hayati önem taşıyan magnezyum gibi temel besinleri içerir. Likopen gibi antioksidanların varlığı nedeniyle kalp-sağlıklı özelliklere sahiptirler.

Meyvenin canlı renginden sorumlu olan bu besin, kardiyovasküler destek ve kanserin önlenmesi de dahil olmak üzere sağlık açısından çok sayıda fayda sağlar.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİNİ DİYETİNİZE NASIL EKLEYEBİLİRSİNİZ?
Karpuz tohumlarının faydalarından yararlanmak isteyenler için, bunlardan yararlanmanın birçok yolu vardır. Bunları bir miktar zeytinyağı ve tuzla kavurmak doyurucu bir atıştırmalık oluşturur.
Daha fazla doku ve beslenme için bunları salatalara, lor veya yulaf ezmesine ekleyin. Maceraperest yiyiciler, kızarmış ekmek, meyve veya smoothie'ler için mükemmel olan kremsi bir karışım olan karpuz çekirdeği tereyağını bile deneyebilir.