Bayram öncesi araç kiralarken dikkat! Pişman olmayın

Bayram öncesi araç kiralama pazarında doluluk oranı yüzde 90’ı geçti. Ekonomik sınıf bir aracın günlük fiyatı 1.400 TL’den başlıyor. Bu süreçte 1.5 milyar liralık kiralama yapılması öngörülüyor. Peki araç kiralarken nelere dikkat etmeli, hangi tuzaklardan kaçınmalı? İşte uzmanından A’dan Z’ye rehber...

Bayram tatili yaklaşırken araç kiralamaya olan taleplerde patlama yaşanıyor. Halihazırda tüm markalarda doluluk oranının yüzde 90’ı geçtiğine dikkat çeken pazarın önemli oyuncularından Europcar Türkiye CEO’su Fırat Fidan, bayram tatili sürecinde Türkiye genelinde 110 bin aracın kiralanacağını belirtti. Fidan, “Bu süreçte kiralama pazarında dönecek olan işlem hacmi de 1.5 milyar TL civarında olacak” dedi.

1400 TL’DEN BAŞLIYOR
Vatandaşların özellikle ekonomik segmentte yer alan araçlara ilgi gösterdiğini kaydeden Fidan, şöyle devam etti: “Bunları sırasıyla B ve C segmenti araçlar izliyor. Bayram dönemi öncesinde ekonomik segmentte araç fiyatları günlük 1.400 TL’den başlıyor, doluluk oranlarına göre 2 bin 500 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu fiyatların önümüzdeki günlerde biraz daha artmasını bekliyoruz. Lüks segment araçlarda ise günlük kira bedelleri 15 bin TL’ye ulaştı.” Fırat Fidan, tatil sürecinde araç kiralama yapacak olanlara dikkat etmeleri gereken kritik uyarılarda da bulundu.

SENET İMZALAMAK DOĞRU MU?
Araç kiralarken senet imzalamaktan mümkün olduğunca kaçının. Bu tür firmalardan uzak durun. Senet, yasal olarak bir borç senedi olarak kabul edilir. İmzaladığınız senet, ileride beklenmedik veya haksız talepler için kullanılabilir. Eğer senet üzerinde borç miktarı belirtilmemişse veya boş bırakılmışsa, sonradan istenmeyen miktarlarda borç eklenmesi riski vardır. Senetle ilgili bir anlaşmazlık durumunda, hukuki süreçler karmaşık ve maliyetli olabilir. Mümkünse, kredi kartı ile ödeme yapın. Kredi kartı, olası sorunlarda ek güvenlik sağlar.

DOLANDIRICI İŞBAŞINDA
İnternet üzerinden araç kiralarken taklit sitelerin de tuzağına düşmemeye aman dikkat edin. Örneğin kiralama şirketlerinin resmi web sitelerine doğrudan tarayıcınızın adres çubuğuna yazarak gidin. Taklit siteler, orijinal sitelere çok benzeyen URL’ler kullanabilir. URL’deki küçük yazım hatalarına veya farklı uzantılara dikkat edin. Piyasaya göre çok düşük fiyatlar sunan sitelerden muhakkak şüphelenin. Bu tür siteler, genellikle dolandırıcılık amaçlıdır.

HAVALEDEN KAÇININ
Web sitesinde yer alan iletişim bilgilerini (telefon numarası, adres vb.) kontrol edin. Bilgilerin doğruluğunu farklı kaynaklardan araştırın. Havale veya EFT gibi yöntemlerle ödeme talep eden sitelerden şüphelenin. Kişisel bilgilerinizi isteyen şüpheli e-postalara veya telefon görüşmelerine karşı dikkatli olun. Şikayetvar gibi platformlar, kullanıcıların deneyimlerini paylaştığı değerli kaynaklardır.

NEREDEN KİRALANMALI?
* Yaygın ofis ağı olan büyük ve kurumsal şirketleri tercih edin.
* Yerel bir şirketten kiralayacaksanız, oranın güvenilirliğini, müşteri yorumlarını ve şikayetlerini internet üzerinden araştırın.
* Mümkünse, daha önce bu şirketten araç kiralayan kişilerden referans alın.
* Online platformlar kritik önem taşıyor. Büyük ve bilinen online araç kiralama platformları, daha güvenilir hizmet sunar. Bu platformlar, farklı araç kiralama şirketlerinin fiyatlarını karşılaştırarak en uygun seçeneği bulmanıza yardımcı olur.
* Yine platformun ve araç kiralama şirketinin müşteri yorumlarını okuyarak hizmet kalitesi hakkında bilgi edinin.
* İptal ve değişiklik koşullarını öğrenin. Özellikle beklenmedik durumlar için esnek koşullar sunan platformları tercih edin.

SÖZLEŞME ÖNEMLİ
* Sigortalar; kaza, hırsızlık veya hasar durumunda büyük masraflara karşı sizi korur. Eğer doğru sigortayı yaptırmazsanız, küçük bir hasarda bile yüksek tazminat ödemek zorunda kalabilirsiniz.
* Kiralama şirketinin 7/24 yol yardım hizmeti sunup sunmadığını kontrol edin.
* Sigorta poliçesinin kapsamını ve muafiyetlerini öğrenin.
* Kaza, hırsızlık ve hasar gibi durumlara karşı kapsamlı sigorta yaptırın.
* Kiraladığınız araca ait, ruhsat, sigorta evrakları gibi belgelerin araç içinde olduğundan emin olun.
* Firmanın iletişim bilgilerini edinin.
* Aracın iç ve dışını detaylıca inceleyin, ezik ve hasar gibi durumları not alın. Aracın fotoğrafını çekin.
* Aracı, sözleşmede belirtilen yer ve zamanda iade edin.
* Aracı iade ederken, yakıt seviyesini kontrol edin ve sözleşmeyle karşılaştırın.
* Aracın herhangi bir hasarı yoksa, iade belgesi alın.
* Mümkünse ofiste öde seçeneğini tercih edin. Sözleşme iptal ve değişiklik koşullarını detaylıca okuyun.