Soğuk baklava tarifini paylaşan Özcan, öncelikle bir tepsi baklava için gerekli malzemeleri şu şeklide sıraladı;
- “Bir paket hazır baklava yufkası (40 yaprak)
- İç harç olarak ceviz ya da fıstık
- 200 gr tereyağı
- 125 ml ayçiçek yağı
- Şerbeti için;
- 800 gr süt
- 400 gr süt kreması
- 400 gr şeker
- Süslemek için;
- Kakaolu süt tozu
- Fıstık veya Hindistan cevizi”
SOĞUK BAKLAVANIN YAPILIŞI;
Tatlının yapılışını anlatan Özcan,
“Evlerimizde pratiklik olması bakımından hazır baklava yufkası kullandık.
İki yufkayı tek kat şeklinde kullanıyoruz.
Toplamda 200 gr tereyağına 125 ml ayçiçek yağı ekleyerek, hazırladığımız karışımı her katın arasına sürüyoruz.
On kat kadar bu işlemi yaptıktan sonra iç harç olarak istenilen malzemeyi ( ceviz, fıstık) yağ sürmediğimiz kata bolca yayıyoruz.
İç harcı serptikten sonra geri kalan yufkaları da her bir katın arasına tereyağı sürerek, yine on kat olacak şeklide hazırlıyoruz.
Tamamlanan baklavamızı kare dilim biçiminde kesip, üzerine tere yağ gezdirerek, fırında 180 derecede 45 dakika kadar kontrollü bir şeklide pişiriyoruz” dedi.
ŞERBET KAYNATILMAMALI
Şerbeti için dikkat edilecek noktalara değinen Özcan, “Süt ve krema bir kabın içinde ocağa alınarak pütürlük olmayana dek karıştırılır. Ardından şeker ilave edilir. Şeker eriyene kadar şerbet karıştırılır. Şerbet asla kaynatılmamalı. Parmağı yakmayacak şeklide ılıtmak yeterli olacaktır. Ilıyan şerbeti kenara alıp, soğumaya bırakıyoruz. Soğuk şerbeti, soğuk baklavaya dengeli bir şeklide ilave ettikten sonra bir saat dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenen baklavanın üzerini elek yardımıyla kakaolu süt tozu ile kaplıyoruz. Antep fıstığı veya Hindistan cevizi ile süsleyerek servis edebileriz. Kakaolu süt tozunun dökümünde de bir püf nokta var. Tarifi deneyeceklere baklava hemen tüketilmeyecekse kakaoyu servis yaptıkça eklemelerini öneriyorum. Çünkü baklava bekledikçe üzerine dökülen kakao ıslanabilir” ifadelerinde bulundu.
SOĞUK BAKLAVANIN PÜF NOKTASI ŞERBETİNDE
Soğuk baklava ile klasik baklava arasında temel farklara değinen Özcan, “Farklardan en önemlisi şerbetinin su ve şeker yerine süt ve şekerden yapılması ve içerisinde krema muhtemeldir. Bu iki baklava arasında şerbetin dökülmesi de farklılık gösteriyor. Klasik baklavalarda, baklava sıcak, şerbeti soğuk olur. Soğuk baklavada ise hem baklava hem de şerbet soğuk olmalı. Soğuk baklavanın en önemli püf noktalarından biri budur” şeklinde konuştu.