Neredeyse tüm nöroblastom vakaları, bebeklerde ve 5 yaşından küçük çocuklarda görülür. Tedavinin başarısı, çocuğun yaşı, ne kadar hastalık olduğu ve tümörün özellikleri dahil olmak üzere birçok duruma bağlıdır. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Feryal Gün Soysal, bebeklerde nöroblastom belirtilerini ve tedavisini sizler için anlattı.
Belirtileri nelerdir?
Nöroblastom belirtileri, hastalığın nerede başladığına, kanserin ne kadar büyüdüğüne ve vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığına bağlı olarak farklı olabilir. İlk belirtiler genellikle belirsizdir ve şunları içerebilir:
· Sinirlilik
· Ağrı
· Kabızlık veya ishal
· Şişmiş bir göbek
· Çok yorgun olmak
· İştah kaybı, kilo kaybı
· Göz çevresindeki koyu halkalar
· Zayıflık
· Ateş
Bu erken belirtiler yavaş gelişebileceğinden ve diğer yaygın çocukluk hastalıklarının semptomlarına benzer olabileceğinden, nöroblastomun teşhis edilmesi zor olabilir.
Büyüyen tümör yakındaki dokulara baskı yaparsa veya kanser başka bölgelere yayılırsa farklı belirtiler ortaya çıkabilir.
Küçük çocuklarda, nöroblastom genellikle bir ebeveyn veya doktor çocuğun vücudunda bir yerde olağandışı bir yumru veya kitle hissettiğinde keşfedilir; çoğu zaman karnında, ancak tümörler boyun, göğüs ve başka yerlerde de olabilir.