Bebeğin sırtında neden tüy çıkar?
Bebeğin sırtında çıkan tüyler aslında bebek anne karnındayken oluşmaktadır. Bu yüzden bu tüylere lanugo tüyleri de denir. Bu tüyler sırt dikenine dönüşmediği sürece oldukça ince yapılıdır. Bilindiği gibi bebek kendi kendine hareketler yapmaya başlar. Belirli süre sonra bebek kucaklanır, kaldırılır ve indirilir. Bebekte meydana gelen bu hareketlenmeler sonucunda sırttaki tüyler bir araya toplanır. Bu durum sonucunda sırtta çıkan tüyler sanki bir dönme gibi içeriye doğru yol alır.
Annelerin en merak ettiği konu da bebekte anne karnındayken çıkan bu yumuşak tüylerin neden sırt dikenine dönüştüğü sorusudur. Yukarıda bebeğin sırtında tüylerin kendiliğinden çıktığını bildirdik. Söylenildiği gibi tüyler belirli hareketler sonucunda içeriye doğru yol açar. Bu içeriye doğru yol alan yumuşak tüyler batık kıla dönüşür ve sırt dikeni olarak isimlendirilir.
Gaz sancısı, sert zeminler, banyo, masaj, havalandırma, sabun çeşitleri, huzursuz kıyafetler, dar kıyafetler gibi bebeğe yanlış yapılan uygulamalar sonucunda sırtta kendiliğinden çıkan tüyler zamanla sırt dikenine dönüşür.
Masajın hafif yapılması, banyonun ılık olması, bebeğin cildine özel sabun ve yağlar kullanılması, bebeğe özel lif kullanılması ve pamuklu kıyafetlerin tercih edilmesi gibi doğru uygulamalar bebeğin sırtındaki tüylerin sırt dikenine dönüşmesini engelleyecektir.
Bebeğin sırtındaki tüylerin sırt dikenine dönüşmesi sonucunda yumuşak olan tüyler diken gibi sert bir hal alır. Bu yüzden de genelde anne bebeğini banyoda yıkama sonucunda sırt dikenini kolayca fark eder.