Çoğu insan yeşil, siyah ve oolong gibi klasik gerçek çaylara aşinadır, ancak aslında son zamanlarda popülerlik ve bilimsel beğeni kazanan dördüncü bir gerçek çay var. Beyaz çay ilk olarak Asya'da ortaya çıktı ve Batı'da sadece son 200 yılda popülerlik kazandı.
Beyaz çay en az işlenen çaylardan biridir, bu da onu sağlık açısından fayda sağlayan hassas bir çay yapar. Beyaz çayın faydaları arasında diş çürümelerinin önlenmesi, sağlıklı cilt ve saçların teşvik edilmesi ve artan enerji ve uyanıklık yer alır.
Günde bir bardak içmek, soğuk algınlığı gibi şeyleri önlemeye yardımcı olabilir ve akneden kansere kadar bir dizi rahatsızlığa neden olabilecek serbest radikalleri ortadan kaldırabilir.
BEYAZ ÇAY NEDİR?
Beyaz çay, siyah çay, yeşil çay ve oolong çayı gibi Camellia sinensis bitkisinden gelir. "Gerçek çay" denilen 5 çay türünden biridir.
Gerçek çay olarak nitelendirilen bu çayların tümü aynı bitkinin yapraklarından gelir, bu nedenle çaylar arasındaki fark iki şeye dayanır: teruar (bitkinin yetiştirildiği bölge) ve üretim süreci.
Yaş çayın tepe tomurcuğunun uygun zamanda toplanması ile elde edilir Toplanması zahmetli olan beyaz çayın oldukça kısa bir hasat dönemi var.
İki ana beyaz çay türü vardır: Gümüş İğne ve Beyaz Şakayık.
Beyaz çay yaprakları açılmadan önce, beyaz çay üretimi için tomurcuklar hasat edilir. Bu tomurcuklar genellikle çaya adını veren küçük beyaz tüylerle kaplıdır. Beyaz çay çoğunlukla Çin'in Fujian eyaletinde hasat edilir, ancak Türkiye'de dahil olmak üzere Sri Lanka, Hindistan, Nepal ve Tayland'da da üreticiler vardır.