Doymamış omega 3 yağ asitleri açısından zengin olan somon, birçok sağlık sorununa çözüm sunar; damar ve kalp sağlığının korunmasında hayati bir rol oynar. Araştırmalar, somonun içerisindeki yararlı yağların vücutta anti-inflamatuar etkilere yol açtığını ortaya koyuyor. Somon tüketimi; trigliseritlerin ve kan basıncının düşmesine yardımcı olmasının yanı sıra kan pıhtılaşmasının azalmasına da destek olur. Zeytinyağı, büyük porsiyonlarda tüketildiğinde yağ ve kalori açısından yüksek olabilir. Ancak ölçülü olarak tüketildiğinde tıkalı damarları etkili bir şekilde açar. Zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağ asitleri, arterleri temiz tutmaya yardımcı olur ve kolesterolü dengeler. Böylece damarlardaki yağları eritir ve kalp hastalıklarından korur. Çeşitli damar faydaları için ıspanağı ve diğer koyu yapraklı yeşilliklerin tüketimine ağırlık verebilirsiniz. Ispanak, kan basıncımızın düzenlenmesinde önemli bileşenler olan kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından zengindir. Ayrıca vücuttaki oksidatif stresi azaltmaya ve damar sağlığını korumaya da yardımcı olur. C ve E vitamini açısından zengin olan ıspanak, vücuttaki iltihabı azaltmaya katkı sağlayan leutin içerir. Yüksek düzeyde lutein tüketimi ile arterlerde plak birikmesi sonucu oluşan sertleşmenin önüne geçer. Yaban mersini harika bir lif ve C vitamini kaynağıdır, doymuş yağ içermez ve vücuttaki serbest radikallerle ve hastalık potansiyeliyle mücadeleye yardımcı olabilecek antioksidanlarla doludur. Yaban mersini, arterleri temiz tutarak kötü kolesterolü ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Bu da yaban mersinini hem kalbiniz hem de beyniniz için mükemmel bir seçim haline getirir. Ayrıca yaban mersini, beyaz yağları kalori yakan bej yağa çevirebiliyor. Ek olarak yaban mersini, oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabilecek antosiyaninler içerir. Bu nedenle günde en az 75 gram yaban mersini yemeye özen gösterin. Yaban mersini her ne kadar insan sağlığı için çeşitli faydalar sunsa da, fazlasının olumsuz sonuçlara yol açabileceğini unutmamak gerekir. Gereğinden fazla yaban mersini tüketimi; alerjik reaksiyonlara ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle diyetinizde ağırlık vermeden önce bir uzmana danışmanız önerilir.