BEYİN SÖĞÜŞ TARİFİ
Beyin söğüş malzemeler
- 3 adet koyun beyni
- 1 yemek kaşığı sirke
- 4 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
Servis için:
- 1/2 demet maydanoz
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 adet limon
Sosu için:
- 1/2 adet limon
- 1/2 çay bardağı sızma zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
BEYİN SÖĞÜŞ YAPILIŞI
Öncelikle beyinleri bol suyun altında dikkatli bir biçimde güzelce yıkayın. Bir tencerenin içerisine suyu, sirkeyi ve tuzu ilave edip, kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayınca beyinleri kaynar suyun içerisine atın ve yaklaşık 20 dakika boyunca haşlayın. Beyinler pişerken derin bir kasenin içerisine soğuk su doldurun ve içerisine de bir kaç parça buz atın.
Beyinler pişer pişmez, kaynayan sudan çıkartıp, buzlu suyun içerisine aktarın. Böylece pişmeye devam etmelerini önlemiş ve şekillerini korumalarını sağlamış olacaksınız. Beyinler iyice soğuduktan sonra, üstlerindeki zarı nazikçe temizleyin ve dilimleyerek bir servis tabağına alın.
Sosunu hazırlamak için; limonun suyunu sıkın ve bunu zeytinyağı, dövülmüş 1 diş sarımsak, sirke ve isteğinize göre tuz ile güzelce karıştırıp, sosunuzu hazırlayın. Hazırladığınız bu sosu, servis tabağına aldığınız beyinlerin üzerine gezdirin.
Maydanozları ince ince doğrayın ve beyin salatanızın üzerine gezdirin, limon dilimleri ile süsleyin ve en üste de toz kırmız biberi serpiştirip, servis edin.