Bilecik'te hasadı başladı! Tanesi 12 TL: Doğal tansiyon ilacı, C vitamini depolarını fullüyor!

Türkiye’nin marul ihtiyacının 5’te 1’i ’Marmara’nın küçük Antalya’sından karşılanıyor. Bilecik’in Söğüt ve İnhisar ilçelerine bağlı Sakarya Havzası’ndaki seralarda 60 milyon kök marul toprakla buluştu. Bu sayı Türkiye’nin marul ihtiyacının 5’te 1’ine tekabül ediyor.

Marmara Bölgesi’nin örtü altı tarımda önemli merkezlerinden Bilecik’in Söğüt ilçesinde Sakarya Vadisi’ndeki Çaltı, Geçitli, Hamitabat, Yakacık ve Tuzaklı köylerindeki seralarda işçilerin marul mesaisi başladı. ’Marmara’nın Küçük Antalya’sı olarak bilinen vadide üreticiler domates ve salatalık hasadını bitirince marul fidelerini toprakla buluşturdu. Çaltı, Geçitli, Hamitabat, Yakacık ve Tuzaklı köylerindeki seralarda yaklaşık 60 milyon kök marul toprakla buluşurken, üreticiler bu sene umutlu.

"GEÇEN SENE 10-12 LİRADAN SATILIYORDU TOPTAN, SONRA KIŞ GELİNCE FİYATLAR ARTTI"
Yakacık Köyü Muhtarı Hüseyin Yıldırım, seralarda yaklaşık 11 ay üretim yapıldığını anlatarak, "Şu anda Marmara’nın ’Küçük Antalya’sı diye tabir edilen Sakarya Vadisi’nde kışlık marul ekimindeyiz. Mart ayının 15’inden itibaren seralarımıza salatalık, domates ekiminden sonra ise kıvırcık marul ekeriz. Burası Çaltı, Geçitli, Hamitabat, Yakacık ve Tuzaklı köylerini içinde barındırıyor. Sadece bizim köyde 45 milyon ekim yapılıyor, diğer köylerle birlikte 60 milyon Kök var. Bu sene daha iyi olacak, geçen sene güzeldi. Geçen sene 10-12 liradan satılıyordu toptan, sonra kış gelince fiyatlar arttı. Kışın güzel para ediyor marul. Burada ki marullar Ankara, İstanbul, Bursa, İzmit gibi bütün büyükşehirlere gönderiyoruz" dedi.

MARULUN FAYDALARI NELERDİR?
Marul, sofralarımızın vazgeçilmez yeşil sebzelerinden biri olup sağlığımız için birçok fayda sunar. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan marul, aynı zamanda düşük kalorili olduğu için diyet yapanların da sıkça tercih ettiği bir besindir.

C VİTAMİNİ DEPOSU
Marul, yüksek oranda C vitamini içerir ve bu özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. C vitamini, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyarak yaşlanma belirtilerini geciktirir.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ İYİLEŞTİRİR
Lif açısından zengin olan marul, sindirimi kolaylaştırır ve kabızlık gibi sindirim sorunlarını önler. Düzenli tüketildiğinde bağırsak sağlığını destekler.

DÜŞÜK KALORİLİDİR
Marul, su içeriği bakımından oldukça zengin bir sebzedir. Bu nedenle hem vücudun su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur hem de tok hissettirerek kilo vermeye destek olur.

GÖZ SAĞLIĞINI KORUR
Marulda bulunan A vitamini, göz sağlığı için önemli bir rol oynar. Düzenli tüketimi, gece körlüğü gibi göz problemlerine karşı koruma sağlar ve görme yetisini güçlendirir.

KALBİ KORUR VE TANSİYONU DENGELER
İçerdiği potasyum sayesinde tansiyonu düzenlemeye yardımcı olabilir. Bu özelliği, kalp sağlığını korumada önemli bir etkiye sahiptir ve kalp krizi riskini azaltabilir.

Marul hem lezzetiyle sofralarımızı zenginleştirirken hem de sağlığımıza birçok katkıda bulunur. Özellikle salatalarda ve hafif yemeklerde rahatça tüketebileceğiniz bu sebze, sağlıklı bir yaşam için diyetinize eklemeniz gereken besinlerden biridir.