Sürekli tüketilen yiyecekler arasında en besleyici 100 tanesi neler? İşte bilim insanlarının en besleyici gıdalar listesinin ilk 100 maddesi… Bilim insanları üzerine basa basa “mucize gıda” diye bir şey olmadığını söylüyor. Yani bütün beslenme ihtiyaçlarımızı aynı anda karşılayan bir besin yok. Bununla birlikte yediklerimizin bazılarının diğerlerinden daha besleyici olduğu da bir gerçek. Sonuçları hakemli bilim dergisi PLoS ONE’da dergisinde yayımlanan bir araştırmada hangi yiyeceklerin daha besleyici olduğuna bakıldı. Uzmanlar dünyanın dört bir yanındaki kültürlerin en fazla tükettiği 1000 adet gıda maddesini inceledi. Besinlerin her birine 100 üzerinden besleyicilik puanı verildi. Puanı daha yüksek olan besinlerin diğer gıdalarla birlikte tüketildiğinde günlük beslenme ihtiyaçlarını karşılamada düşük puanlı olanlara göre daha başarılı olduğu ifade edildi. Uzmanların listesinde ilk sırayı badem aldı. Peki sürekli tüketilen yiyecekler arasında en besleyici 100 tanesi neler? İşte bilim insanlarının en besleyici gıdalar listesinin ilk 100 maddesi… Tatlı patates, incir ve zencefil. Balkabağı, dulavrat otu kökü, Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, Çin su kestanesi, sarı kavun, kuru erik, ahtapot. Havuç, kış kabağı, jalapeno biberi, ravent (ışkın otu), nar, kırmızı kuş üzümü, portakal, sazan. Helvacı kabağı, kamkat, pompano (bir tür balık), pembe somon. Vişne, gökkuşağı alabalığı, perca (bir tür balık). Taze fasulye, kırmızı yapraklı marul, pırasa, Arnavut biberi, yeşil kivi, altın kivi, greyfurt, uskumru, kızıl somon. Roka, Frenk soğanı, kırmızı biber. Kırmızı domates, yeşil domates, yeşil marul, gölevez (taro) yaprağı, Lima fasulyesi, yılanbalığı, mavi yüzgeçli Atlantik orkinosu, Coho somonu. Yaz kabağı, Etiyopya fasulyesi, plantain (pişirilerek yenen bir tür muz). Bezelye, börülce, kıvırcık marul, kiraz, ceviz. Taze ıspanak, maydanoz, ringa (bir tür balık), levrek. Çin lahanası, tere, kayısı, balık yumurtası, beyaz balık. Kişniş, Roman marulu (kaşık marul), hardal yaprağı, Atlantik morinası, bakalyaro (bir tür balık). Karalahana, rapini (bir tür sebze), acı biber, midye.Besin puanı 63 olan gıdalar Karalahana (farklı bir tür), fesleğen, toz kırmızı biber. Dondurulmuş ıspanak, karahindiba yaprağı, pembe greyfurt, deniz tarağı, Pasifik morinası. Mor lahana, yeşil soğan, Alaska mezgiti, pike balığı. Yeşil bezelye, mandalina, semizotu. Kurutulmuş kereviz yaprağı. Kurutulmuş maydanoz, kırmızı levrek. Pancar yaprağı. Kuyruk yağı. Pazı. Kabak çekirdeği. Chia tohumu. Yassı balık.Besin puanı 89 olan gıdalar Okyanus percası. Çerimoya (bir tür meyve). Badem.