Bilimsel olarak onaylandı: Çay içenlerin ölüm riski düşük!

ABD'li bilim insanları, her gün çay içen kişilerinin ölüm riskinin içmeyenlere göre yüzde 9 ila 13 daha düşük olduğunu ortaya koydu. Bilimsel çalışma, 2006-2010 tarihlerinde çayı çok tüketen İngilizler arasında yapıldı ve çalışmaya katılan yaklaşık 500 bin kişi, 11 yıl boyunca takip edildi. Çalışmada özellikle bir çeşit çayın daha fazla tüketildiği görüldü.

ABD'nin Ulusal Sağlık Enstitüleri'nden (NIH) bilim insanları, 2006-2010 tarihleri arasında, İngiltere'nin 'Biobank' veri bankasını kullanarak 40 ila 69 yaş aralığındaki 498.043 kişiye anket yoluyla ‘çay içme alışkanlıklarını’ sordu.
Ankete cevap verenler, 2022 yılına kadar takip edildi. Bilim insanları elde ettikleri sonuçları dün basın bülteniyle açıklayarak 'her gün en az iki defa çay içen kişilerin ölüm riskinin yüzde 9 ila yüzde 13 daha düşük olduğunu' duyurdu.

YÜZDE 89 SİYAH ÇAY ÇEŞİTLERİNİ KULLANIYOR
Bilimsel çalışmanın açıklamasında “Kafein metabolizmasındaki genetik çeşitlilikten bağımsız olarak, günde 2 veya daha fazla çay içenler arasında; daha yüksek çay alımıyla daha düşük ölüm riski ilişkilendirildi. Bu bulgular, daha yüksek alım seviyelerinde bile çayın sağlıklı bir diyetin parçası olabileceğini düşündürmektedir” denildi.
Bulgular, kişinin çayına süt veya şeker ekleyip eklemediğine veya tercih ettiği sıcaklığın ne olduğuna bakılmaksızın sonucun aynı olduğunu gösterdi. Daha önceki çalışmaların, yeşil çay içen Asya bölgesine yöneldiğini belirten bilim insanları, bu çalışmaya katılanların yüzde 89’unun siyah çay çeşitlerini içtiğini vurguladı.

KARDİYOVASKÜLER RİSKLERİ AZALTIYOR
- Daha önce yapılan bilimsel araştırmalara göre de siyah çayın kalp sağlığına olumlu katkı sağladığı ortaya çıkmıştı. Araştırmalara göre siyah çayın içerisinde bulunan flanovidler sayesinde kardiyovasküler riskler (kalp ve damar hastalıkları riskleri) yüzde 68 daha düşük çıkıyor.
- Ayrıca çay içerisindeki kateşinler ve theaflavinler kanser hücrelerinin çoğalmasını engelliyor. Bu sırada normal hücre büyümesini de engellemiyor.
- Çay ve çay polifenolleri bakteri öldürücü ve bakterinin büyümesini engelleyici özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini de destekliyor.

İÇERİĞİNDEKİ KAFEİN, KAN AKIMINI DESTEKLİYOR
Kafein içeriği sayesinde kan akımına yardımcı olan çay, beyin fonksiyonlarını da destekliyor.
Son yapılan çalışmalara göre kateşinlerin ve kafeinin vücut ağırlığına ve enerji harcaması üzerine de etkileri bulunuyor.
Kafein vücuttaki termogenezi uyarıyor ve yağ oksidayonunu destekliyor.
Siyah çayda bulunan fitokimyasallar, kemiklerin güçlenmesini destekliyor ve kemik yoğunluğuna katkı sağluyor.
Bir çay bardağı çaydaki fitokimyasallar
- 50-70 mg potasyum
- 0.10-0.12 mg flor
- Ortalama 0.1-0.3 mg manganez
1 bardak çayda 50-70 mg kafein bulunuyor. (Günlük kafein miktarının 300 mg'yi geçmemesi gerektiğini ve farklı türde içeceklerin ve gıdaların da kafein içeriği olduğunu unutmayın)

SİYAH ÇAY SAÇLARA DA İYİ GELİYOR
Türk insanının vazgeçemediği içecek siyah çay, lezzetli olduğu kadar güzelliğe de fayda sağlıyor. Saçlarınıza siyah çay sürdüğünüz zaman renginde, uzama hızında ve parlaklığında değişimler yaşayabilirsiniz.
SİYAH ÇAY SAÇA NASIL UYGULANIR?
- Siyah çay ile saçınıza bakım yapmak istiyorsanız, izlemeniz gereken yol şöyle:
- 2 bardak suyu kaynatın.
- 4 siyah çay poşetini kaynamış suya atın ve en az 1 saat bekletin.
- Ardından bir sprey şişesine doldurun.
- Saçlarınızı şampuanla yıkayın ve ıslak saçınızı küçük bölümlere ayırın.
- Spreye doldurduğunuz çayı saçlarınıza ve saç derinize sıkın ve masaj yapın.
- Saçınıza bone takın ve 1 saat bekletin.
- Saçınızı ılık suyla yıkayın.
- Yıkarken yoğun bir saç kremi kullanın.