Bir kez bile yiyen 102 yaşına kadar yaşar! Uzun ömrün sırrı bu besinde gizli: Yağ depolarının cayır cayır yanmasını sağlıyor

Kilo vermek ya da kilosunu korumak isteyenler için çeşitli diyet programları bulunur. Bu diyetlerin bazıları çok etkili olsa da bazıları da tam bir hayâl kırıklığı olabilir. Akdeniz diyeti en yaygın olan diyet yöntemlerinden biridir. Beslenme ve diyet uzmanlarının çoğu Akdeniz diyetinin hem sağlıklı hem de çok etkili olduğunu söylüyor. Akdeniz diyeti kilo vermenin yanı sıra en sağlıklı beslenme çeşidi olduğu için ömrü de uzatıyor. Akdeniz diyeti nasıl yapılır? sorusuna yanıt arıyorsanız bu yazımıza mutlaka bir göz atın.

Akdeniz diyeti, Akdeniz'e yakın yerlerde yaşayan insanların beslenme alışkanlıklarından ilham alan bitki temelli bir diyettir. Öncelikle meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar ve sağlıklı yağlar içerir. Uzmanlara göre kilo vermenin en sağlıklı ve etkili yollardından biri Akdeniz diyetidir. Peki, Akdeniz diyeti nası yapılır? Akdeniz diyetinde hangi besinler tüketilir?

AKDENİZ DİYETİNDE OLMASI GEREKEN BESİNLER
Akdeniz diyeti yaparak kilo vermeye karar verdiyseniz diyet listenizde bu besinleri çok sık göreceksiniz demektir. Son derece sağlıklı ve bol lif barındıran bu besinler sindirim sisteminin de rahatlamasını sağlıyor.
- Brokoli, lahana, ıspanak, karnabahar, havuç, Brüksel lahanası, salatalık, patates, tatlı patates ve domates gibi sebzeler
- Muz, elma, portakal, armut, çilek ve üzüm gibi meyveler
- Fındık ve tohumlar
- Fasulye, mercimek, bakliyat, nohut ve bezelye gibi baklagiller
- Yulaf, kahverengi pirinç, arpa, mısır ve çavdar gibi tam tahıllar
- Somon, sardalye, ton balığı, uskumru, istiridye ve yengeç gibi deniz ürünleri
- Tavuk, ördek, yumurta gibi kümes hayvanları
- Zeytinyağı

AKDENİZ DİYET ZAYIFLATIR MI?
Akdeniz diyetinin bitki bazlı gıdalar, tam tahıl, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar içerdiği göz önüne alındığında, bu tür bir diyeti seçmek kilo verme hedefleriniz için etkili olabilir.
Lif bakımından zengin tam tahıllar, meyveler, yeşil yapraklı sebzeler sizi daha uzun süre tok tutarken sağlıksız yiyecekleri tüketmekten de uzak tutar. Ayrıca, bu diyet rejimine ait besinler, günlük besin ve mineral ihtiyacınızı da artırarak sizi gün boyu enerjik tutabilir.

Akdeniz diyetinin gerçekten faydalı olan yanı, kilo alımına ve obeziteye katkıda bulunan şeylerden ikisi olan şeker ve işlenmiş gıda alımınızı sınırlamasıdır. Temel olarak, bir Akdeniz diyet rejimi, isteklerinize boyun eğmek yerine sağlıklı beslenme alışkanlıklarını izlemenize yardımcı olur.

AKDENİZ DİYETİNİN VÜCUDA FAYDALARI
Akdeniz diyetinin iyi yanı, kişinin vücuttaki yüksek LDL kolesterolüne katkıda bulunan unsurlardan ikisi olan doymuş yağ ve trans yağ alımını sınırlamasıdır. Yüksek kolesterol, inme ve kalp krizi dahil olmak üzere kalp hastalığı riskinizi artırabilir. Ancak Akdeniz diyetini uyguladığınızda bu hastalık riskleri azalır.

Ek olarak, bir Akdeniz diyeti, yine yüksek tansiyonu olanlar için faydalı olan düşük sodyumlu gıdaları içerir. Ayrıca diyet programı, şeker dahil olmak üzere rafine karbonhidratların tüketimini kısıtlar.

AKDENİ DİYETİNİ KİMLER YAPABİLİR?
Akdeniz diyetini uygulamak diğer diyet programlarına göre daha kolaydır. Özellikle diyet yapmakta zorlananlar Akdeniz diyetini çok rahat uygulayabilir. Uzmanlara göre, bu tür bir diyet sadece besleyici değil, aynı zamanda çok esnektir.
Kısacası Akdeniz diyetinde ne yiyeceğinize siz karar verirsiniz. Akdeniz diyetini uygularken tabağınızı dengede tutmanız ve kararlı davranmanız gerekir.
Akdeniz diyeti ile ilgili yapılan araştırmalarda uzmanlar bu tip beslenmenin ömrü uzattığını söylüyor.
ÖNEMLİ NOT: Eğer kronik bir rahatsızlığınız ve düzenli kullandığınız ilaç varsa Akdeniz diyetini uygulamadan önce mutlaka bir uzmana danışın.

Kalp sağlığını etkileyen risk faktörlerinin değiştirilemeyen, kontrol edilebilir ve önlenebilir olarak 3 gruba ayrıldığını vurgulayan Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göknur Tekin açıklamalarda bulundu.

Tekin, "Değiştirilemeyen risk faktörleri genetik yatkınlık, ilerleyen yaş ve erkek cinsiyetidir. Erkeklerin kalp hastalıklarına yakalanma oranları kadınlardan daha yüksektir. Kontrol edilebilir risk faktörlerinin başında yüksek tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol gibi aslında tedaviyle çok rahat kontrol altına alınabilen risk faktörlerini sayabiliriz. Önlenebilen risk faktörleri ise kişilerin kendi iradeleriyle düzeltebilecekleri sigara, alkol, aşırı kilo, obezite, hareketsizlik ve strestir" dedi.

Konuşmasını sürdüren Tekin, "Kalp hastalıklarının yüzde 80’i önlenebilir ve kontrol altına alınabilir risk faktörlerinden oluşur. Bu risk faktörleri düzeltilirse kalp hastalıkları yüzde 80 engellenebilir. Hekimin takibinde, koruyucu sağlık hizmetleri ile risk faktörlerinin tespit edilmesi, tedavi edilmesi ve hastanın bilgilendirmesi kalp hastalığının gelişimini engeller ve ölümler azaltılabilir" ifadelerini kullandı.

Genel olarak kalp damar hastalıklarının erkeklerde 40’lı yaşlarda, kadınlarda ise özellikle menopozdan 4 veya 5 yıl sonrasında daha sık görülmekte olduğuna dikkat çeken Tekin, "En önemlisi de yaş ilerledikçe kalp damar ve kardiyovasküler hastalıkların görülme sıklığının artmasıdır. Ancak değişen yaşam tarzı, az hareket, kötü beslenme, sigara, alkol, stres gibi faktörler kalp hastalıklarının çok daha genç yaşlarda ortaya çıkmasına neden olmaktadır" diye konuştu.

"EN İYİ BESLENME AKDENİZ TİPİ DİYETTİR"
Kalp sağlığının korunmasında özel bir gıda veya ilaç olmadığına değinen Prof. Dr. Tekin, "Ömür boyu, sürdürülebilir bütünsel bir yaklaşımla, birkaç açıdan bakılıp değerlendirilerek kalp hastalıklarını önlemek mümkün. Bütünsel yaklaşımın başında sağlıklı beslenmek gelir. İdeal kilo önemli. Bugüne kadar kalp damar hastalıklarından korunmak için kanıtlanmış en iyi beslenme şekli Akdeniz tipi diyettir. Akdeniz tipi diyet, sebze, meyve, tahıllar, çiğ kuruyemişler, baharatlar ve deniz ürünlerinin ağırlıklı olduğu, hayvansal kaynaklı besinlerin daha sınırlı olduğu bir beslenme şeklidir. Zeytinyağı, avokado, keten tohumu, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişleri tüketerek sağlıklı yağ kaynaklarımızı arttırabiliriz" şeklinde konuştu.

Günlük lif tüketiminin en az 20-30 gram olacak şekilde önerildiğini kaydeden Tekin, “Sebzelerden, baklagillerden, meyvelerden, tam tahıllı yiyeceklerden yüksek oranda lif alınabilir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kalp, yüksek tansiyon gibi hastalıklardan korunmak için günlük tuz tüketim miktarının 5 gramdan (1 çay kaşığı) az olması gerekmektedir. Ülkemizdeki günlük tuz tüketim oranı ortalama 15 gram olarak belirlenmiştir. İşlenmiş paketli ürünler, gazlı içecekler, yağlı yiyecekler beslenme alışkanlıklarından çıkarılmalıdır. Kalp sağlığının korunmasında en önemli faktörlerden bir tanesi sigara ve alkolden uzak durulmasıdır.

50 yaş altında sigara içen bir birey, aynı yaş grubunda sigara içmeyen birisinden kalp damar hastalıklarında 5 kat daha fazla risk altındadır. Sigarayı bırakan kişilerde kardiyovasküler risk, yaklaşık 1 yıl sonra yarı yarıya azalır. Sigarayı hastalanmadan bırakmak da önemli bir korunma aracı diyebiliriz. Alkol için de aynı durum geçerlidir. Kalp damar hastalıkları şakaya gelmez ve doğruluğu kanıtlanmayan her bilgiye inanmak hayati tehlikeye yol açabilir. Bu nedenle dijital mecralardaki bilgi kirliliğinden uzaklaşılmalıdır” ifadelerini kullandı.

DÜZENLİ EGZERSİZ, KALİTELİ UYKU VE STRES YÖNETİMİ KALP SAĞLIĞINI KORUYOR
Tekin, günlük düzenli aktivitenin sadece kalp damar hastalıklarını önlemek için değil, sağlıklı yaşam için de hayatın bir parçası olması gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi:
“Haftada 5 gün yapılacak 30 dakikalık düzenli egzersizin kalp krizi, inme ve diyabet riskini azalttığını, tansiyon ve kolesterolü düzelttiğini kalp damar sağlığını iyileştirdiğini biliyoruz. Tansiyon, şeker, yoğun sigara kullanımı gibi tedavi edilmemiş kardiyak risk faktörleri olan kişilerin spor yapmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir. Bu risk faktörleri tedavi edilmeden ağır spor yapılmamalıdır.

Yemekten hemen sonra çok soğuk, sıcak veya nemli havalarda spor yapılmasını önermiyoruz. Sporda, vücudun su ve mineral dengesini kontrol altına almak için sıvı tüketimi çok önemli. Spor yaparken, daha önce hissetmediğiniz göğüste sıkışma, çarpıntı, ağrı hissiyatı oluyorsa spor hemen sonlandırılmalıdır. Yani kişilerin kendilerini dinlemelerini öneriyoruz. Her hastanın yaşına göre hesapladığımız bir hedef kalp hızı var.

Yapılan sporun şiddeti hedef kalp hızına göre ayarlanmalı. 220 rakamından hastanın yaşını çıkarttığımızda bulduğumuz rakamın maksimum yüzde 70’ine kadar kalp hızı yükselebilir. Bunu yapamayacak olanlara da egzersiz sırasında yanındaki ile konuşamayacak duruma gelmemelerini öneriyoruz. Egzersiz öncesi ısınma, egzersiz sonunda da esneme hareketleri çok önemli. Spordan sonra ani sıcaklık değişikliklerine maruz kalınmamalı. Örneğin soğuk duş veya sauna spordan hemen sonra tercih edilmemeli. Ayrıca stres yönetimini sağlayabilmeli ve aşırı stresli durumlardan kaçınmalıyız.”