Bir porsiyon karpuzun göz ardı edilemeyecek faydaları

Yaz aylarını hafif ve sevilen meyvesi karpuz düşünüldüğü gibi su ve şekerden ibaret değil... 1 dilim büyük karpuzun 90 kalori olduğunu düşünürsek, karpuz doyuruculuğuyla da diyetinizin önemli bir parçasıdır. Özellikle organik bir karpuzun faydalarını öğrendiğiniz de yaz aylarının keyifli meyvesini daha da çok seveceksiniz.

Karpuzun besin değerleri ve kalorisi
Yaklaşık 150 gramlık bir dilim karpuz 43 kaloridir ve bir dilim karpuz günlük C vitamini ihtiyacınızın %21'ini karşılayabilir yalnızca bu kadar değil elbette A vitamini açısından zengin olan karpuz günlük ihtiyacın %17'sine kadar karşılayabilir.
Karpuz demir ve kalsiyum açısından da zengindir.
Karpuzun, %92 sudan oluşur ve bu nedenle vücudun hidrasyonunu sağlayacak önemli elektrolitler barındırır.

Karpuzu astımı önleme de yardımcıdır
Astım riskini azaltmak için önemli vitaminlerden biri C vitaminidir. Karpuz yüksek C vitamini oranıyla astım gibi rahatsızlıkların önüne geçmeye yardımcı olur.

Yüksek tansiyona karşı karpuz etkisi
Amerikan Hipertansiyon Dergisi’nde yayımlanan bir araştırmaya göre, yüksek tansiyon başlangıcında ve 1. evre hipertansiyon sorunlarında karpuzun etkili olduğu ortaya konmuştur.
Orta yaş, obez kişilerde yapılan bu çalışmaya göre, karpuz özü takviyesi kan basıncını düşürmüş ve brakiyal kan basıncı ile azalmış karotis dalga yansıması görülmüştür.

Kalp sağlığını koruyor
Karpuz özü kullanılması arteriyel (atardamar) fonksiyonlarında iyileşme kaydetmiştir. Karpuz gibi likopenden zengin besinlerin kullanıldığı diyetler kalp hastalığına karşı koruyucudur.
Sporcular için ideal... Kas ağrılarını gideren karpuz spor sonrası yenmek için iyi bir seçim olabilir. Araştırmacılar karpuzun bu özelliğinin içerdiği bir amino asit olan L-sitrulinden kaynaklandığını ileri sürmektedir

Kanserden koruyucu etki
Güçlü bir antioksidan olan C vitaminin zengin bir kaynağı oluşu kansere neden olan serbest radikallerin oluşturduğu hasarı önler. Likopen alımının çeşitli çalışmalarda prostat kanserine yakalanma riskini azalttığı gösterilmiştir.

Lif içeriği bağırsak sistemini düzenler
Karpuz su ve lif içeriğinden ötürü kabızlığı önler, karpuz yemek sindirim sistemi faaliyetlerinizi düzenleyecek önemli bir etki yaratır.
Karpuzun içerisindeki kolini besin ögesi, kas hareketleri, uyku sorunu, öğrenme ve hafıza fonksiyonlarında yardımcıdır. Karpuz hücre zarlarının yapısını korur ve sinir iletimi, yağ emilimi ve kronik inflamasyon üzerinde etkilidir.