Ramazan ayında sofraların vazgeçilmez meyvesi hurma, vitamin deposu olma özelliği ile talep görüyor. Diyetisyen Merve Sena Nazlı, hurmanın birçok faydasını sıralarken, sadece Ramazan ayında değil normal zamanlarda da hurmanın tüketilmesi tavsiyesinde bulundu. Ramazan ayının başlaması ile iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezi hurma daha fazla talep görmeye başladı. Doğal şeker içeren hurma, Ramazan aylarında gün içerisinde düşen kan şekerini iftarda düzenlemede etkili oluyor. Hurma, toksinleri atması, kas kramplarına iyi gelmesi, stres durumunda mutluluk vermesi ve hafıza güçlendirici etkisi olduğu için alzheimer riskini karşı da faydası olması ile biliniyor. Diyetisyen Merve Sena Nazlı, Ramazan ayının gelmesiyle beraber hurmanın sofralardaki yerini aldığını ifade ederek, “Sağlıklı beslenmeye dikkat edenler sadece Ramazan ayında değil normal zamanlarda da hurmayı sık tercih etmelidir. Çünkü şeker yerine kullanacağımız doğal bir tatlandırıcıdır. Hurma antioksidan içeriği yüksek olduğu için vücudumuzdaki toksinleri atmaya yardımcıdır. A, C vitamini içerdiği için aynı zamanda gençleşmeye yardımcı olacaktır ve cildimizdeki elastikiyeti sağlayıcı etkiye sahiptir. . Böylece daha genç bir görünüme sahip olabilirsiniz. İçerdiği magnezyumdan kaynaklı kas kramplarına iyi gelir ve aynı zamanda B6 vitamini içerdiği için de stres durumlarında tercih ederseniz mutluluk verici bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda potasyum içeriğinden dolayı da kalp sağlığını koruyucu etkiye sahiptir. Lif içeriği yüksek olduğu için özellikle tokluk sağlamaya yardımcı olup aynı zamanda kabızlık noktasında da tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda hafızayı güçlendirici etkisi olduğu için alzheimer riski olanlar ve ben ne yaparsam yapayım sürekli unutuyorum diyenler için de oldukça güzel bir alternatif” dedi Diyetisyen Merve Sena Nazlı, hurmanın bir meyve olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade ederek, “Dikkat etmemiz bir nokta ise hurma da bir meyve olduğu için fazla tüketimi vücudumuzda yağlanmaya sebep olabilir ve kilo artışı olarak karşımıza çıkabilir. O yüzden günlük tüketeceğiniz 3 tane hurma sizler açısından yeterli olacaktır” şeklinde konuştu. Hurmanın vücuda çeşitli faydaları vardır:Hurmalar, lif, vitaminler (A, B, C, E), mineraller (potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir), antioksidanlar ve sağlıklı yağlar gibi birçok besleyici madde içerir. İçerdikleri doğal şekerler, özellikle fruktoz, vücuda hızlı enerji sağlar. Bu özellik, sporcular veya yoğun fiziksel aktivite yapanlar için enerji kaynağı olarak değerlidir. Hurmalar yüksek lif içeriğine sahiptir. Bu lifler sindirim sistemini düzenleyebilir, kabızlığı önleyebilir ve sindirim sistemine yardımcı olabilir.İçerdikleri vitaminler ve antioksidanlar sayesinde hurmalar, cilt sağlığı için faydalıdır. Cildin elastikiyetini artırabilir ve yaşlanmayı geciktirebilir. Hurmalar, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller içerir, bu da kemik sağlığını destekleyebilir ve osteoporoz riskini azaltabilir.Hurmaların içeriğindeki potasyum, magnezyum ve lif gibi bileşenler kalp sağlığını destekleyebilir ve kolesterol seviyelerini dengeleyebilir. Hurmalar, gebelik ve emzirme dönemindeki kadınlar için de faydalı olabilir. İçerdikleri demir, folik asit ve diğer besleyici maddeler, anne ve bebeğin sağlıklı gelişimine katkı sağlayabilir.Ancak, herhangi bir gıda maddesinde olduğu gibi, hurmaları tüketirken aşırıya kaçmamak önemlidir. Aşırı miktarda hurma tüketimi, yüksek kalorili bir diyetin parçası olabilir ve kan şekerinizi hızla yükseltebilir. Bu nedenle, dengeli bir beslenme programı içinde uygun miktarlarda tüketmek önemlidir.