3- Patlıcanlı köfte tarifi
Patlıcanlı köfte malzemeleri
3 adet büyük boy patlıcan
400 gram dana kıyma
100 gram kuzu kıyma
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı zahter
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 adet yumurta
Domates biber sos için;
6 yemek kaşığı zeytinyağı
3 adet domates
1 adet kapya biber
5 diş sarımsak
1 tutam toz şeker
Tuz
Karabiber
Üzeri için;
Zeytinyağı
Deniz tuzu
Servis için;
Antep fıstığı
Süzme yoğurt
Patlıcanlı köfte yapılışı
Sos tencerenizi ocağa alın ve zeytinyağını ekleyip ısıtın. İnce doğradığınız kapya biber ve sarımsakları sos tencerenize alıp karıştırın. Rendelediğiniz domates, toz şeker, tuz ve karabiberi ekleyip kaynamaya bırakın. Sosunuz hafif kaynadıktan sonra bir parçalayıcıdan geçirin ve sosunuz yoğunlaşana kadar kaynatın. Patlıcanlarınızı uzunlamasına ince olacak şekilde kesin. Tost makinenizi ısıtın ve patlıcanlarınızı ızgaralayın. Patlıcanlarınızı bir tabağa çıkartın ve üzerini streçleyin.
Kıymanızı bir karıştırma kabına alın. Zahter, yumurta, tuz, karabiber, kimyon ve toz kırmızı biberi ekleyip iyice yoğurun. Hazırladığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve patlıcanın içerisine koyup sarın. Cam fırın kabınızın tabanına hazırladığınız domates biber sosundan hafif dökün. Hazırladığınız patlıcanlı köftelerinizi 20×28 fırın kabına dizin. Üzerine kalan domates biber sos, deniz tuzu ve hafif zeytinyağı gezdirip 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 – 40 dakika pişirin. Pişen patlıcanların üzerlerine antep fıstığı serpiştirin ve servis edin.