BLW YÖNTEMİ İLE EK GIDA SÜRECİNİN ANNE VE BEBEĞE FAYDALARI
BLW yöntemi için buharda yumuşatılmış havuç, patates, brokoli gibi sebzeler; armut, elma gibi meyveler sunulabiliyor.
"BLW yöntemi tam olarak nedir? Kimlere uygulanabilir" diye sorduğumuz Çocuk Gelişimi ve Oyun Terapisi Uzmanı & Aile Danışmanı Cemre Becer, bize yöntemi detaylı bir şekilde açıklıyor.
BLW yöntemi, “Baby-Led Weaning" cümle anlamı olarak da bebek önderliğinde beslenme demektir. Ek gıdaya geçiş döneminde bebeğin gelişimine çok büyük katkıları olmakla birlikte bu sürece eğlence de katacaktır. Bebeğin kendi kendine beslenmesini destekleyen bir yöntemdir. Şartlar sağlanıyorsa bebek ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmelidir.
BLW yöntemini uygulamanın şartlarını sorduğumuz Cemre Becer, "BLW yöntemine hayatınızda yer verebilmeniz için bebeğinizin 6 aydan büyük olup, desteksiz oturması gerekmektedir. Çocuk doktorunuz ek gıdaya geçiş yapabileceğinizi söylediğinde bebeğiniz adım adım meyve ve sebze tadımlarına başlayabilir." diyor.
BLW yöntemine bebeğiniz 6. ayını doldurduktan sonra başlayabilirsiniz. "Bu süreçte bebeğin kavrama becerileri, motor becerileri ve el-göz koordinasyon becerileri gelişiminin yeterli olduğu bu dönemde bebeğinize katı gıdalar vererek başlayabilirsiniz." diyen Becer; ek gıdaya geçiş döneminde BLW yöntemi ile bebeğinizin yiyecekleri deneyimleyerek, tadarak, ezerek, bulamaç halinde ya da püre olarak değil kendi kendine yiyerek beslenme fırsatı bulabildiğini belirtiyor.
BLW yöntemi ile bebeğinize yemek yedirirken peşinden tabakla koşmazsınız, 'bir kaşık daha' demek zorunda kalmazsınız. Hem bebek hem siz eğlenirsiniz, ek gıdaya geçiş süreci doğal bir şekilde ilerler. Ayrıca BLW'nin, ebeveyn tarafından desteklenen beslenme ile arasında etkili bir fark vardırİ BLW yönteminde bebek yiyeceği tanıyarak, severek ve büyük bir keyif alarak tüketmesine fırsat verilir.