BÖBREK TAŞI NEDENLERİ NELERDİR?
Herkeste böbrek taşı görülebilir, ancak bazılarında risk daha yüksektir. En önemli risk faktörleri daha önce taş düşüren biri olma ve aile böbrek taşı öyküsünün olmasıdır. 20-50 yaş arasında daha sıktır.
Erkek cinsiyet, az su içme, aşırı protein, tuz ve şekerli diyetle beslenme, obezite, diyabet, gut, paratiroid hastalığı, kistik böbrek hastalığının olması, bariatrik cerrahi, kalsiyumlu ilaç kullanımı, aşırı C vitamini, aşırı D vitamini, idrar söktürücü kullanmak diğer risk faktörleridir.
BÖBREK TAŞI TİPLERİ
Taşların yaklaşık yüzde 70 ila 80’ini kalsiyum oksalat taşları oluşturuyor. Bunun dışında kalsiyum fosfat taşları (yüzde 15), struvit, ürik asit taşları, sistin taşları da görülür.
BÖBREK TAŞI TEDAVİSİ
Tedavi hastanın ağrısının şiddeti, taşın boyutu, bulunduğu yer, taşın böbrekte yarattığı hasara ve böbrek fonksiyonlarını bozukluğuna göre belirlenir.
Hasta takip edilebilir veya taş-kırma (ESWL), PNL (Perkütan Nefrolitotomi) veya URS (Üretoroskop) gibi cerrahi işlemler üroloji uzmanlarınca uygulanır.
Tekrarlayan böbrek taşlarında, birden fazla taş atağı olanlarda, aile öyküsü veya eşlik eden metabolik hastalığı olan hastalarda bu taşlara sebep olan altta yatan nedenin tespit edilmesi amacıyla Detaylı Metabolik Analiz yapılmalıdır. Bunun için özellikle detaylı laboratuvar testleri yapılması, kanda kalsiyum, magnezyum, fosfor, ürik asit, D vitamini ve parathormon düzeylerine bakılması gerekebilir.
Hastanın idrar pH’sının, idrarda sistin, ürik asit, oksalat, sitrat, kalsiyum, sodyum düzeylerinin incelenmesi için 24 saatlik idrar testlerinin yapılması gereklidir.
Detaylı Metabolik Analiz; böbrek taşlarının tedavisinde ve önlenmesinde büyük önem taşır.