Bazı böbrek taşları hiç düşmeyebiliyor!
Böbrek taşı oluşumunun iki nedeni bulunuyor. Biri, aldığımız gıdaların bir kısmının fazlalığı veya bu gıdaları parçalayacak enzimlerin doğuştan olmamasından kaynaklanıyor. İkinci neden ise anatomik. Üriner sistemdeki bozukluk nedeniyle dışarı atılamayan parçalar kum şeklinde atılması gerekirken böbrek taşını oluştururyo. Sindirim sistemi hastalıkları, bağırsak problemleri veya idrar yolu enfeksiyonlarının sık geçirilmesi böbrek taşlarına zemin hazırlıyor. Aynı zamanda HIV virüsüne karşı kullanılan ilaçlar da böbrek taşı oluşumuna neden olabiliyor. Bilinenin aksine alkol tüketimi ile böbrek taşı oluşumu arasında klinik bir bağ ise bulunmuyor.
Böbrek taşına karşı vitaminin azı karar çoğu zarar
Fosfat, kalsiyum, oksalat içeren besinlerin fazla alınması, çok fazla vitamin kullanılması, çok fazla koruyucu madde içeren gıda tüketilmesi böbrek taşlarının oluşumunu tetikler.
Böbrek taşlarının oluşumunda ailesel ve genetik faktörlerle birlikte beslenme alışkanlıkları da rol oynuyr. bu nedenle taş tedavisinden sonra tekrar taş oluşması mümkün. Uzmanlar bir kez taş düşüren hastaların ikinci kez taş düşürebileceğini belirtiyor.
Böbrek taşı sancısı yaşayan hasta böbrek taşını nasıl düşürür?
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Cevdet Kaya, böbreği çok odalı bir ev gibi düşünürsek böbreğin bazı odalarında taşın hiçbir zaman düşmeyebileceğini belirtiyor. Bazı odalarında ise taşın rahatlıkla düşebileceğini belirten Prof. Dr. Kaya böbrek taşının boyutu, taşın bulunduğu yer; üreterdeki böbrek harici olan yerlerdeki, örneğin taşın mesanede olması gibi durumlara göre böbrek taşının ne kadar zamanda düşeceğinin değişiklik gösterebileceğini belirtiyor.
- Prof. Dr. Kaya, 6mm'den büyük taşların kolay kolay düşmeyeceğini belirtiyor.
- 4-6mm arasındaki taşların yarısı kendiliğinden düşüyor, yarısı müdahale ile düşebiliyor.
- 4-5mm ve altındaki taşların yüzde 90'ı kendiliğinden düşüyor.