Böbrekleri iltihaplandırıp çürütüyor! Bunu yapıyorsanız diyaliz olmadan yaşayamaz hale gelebilirsiniz: Böbrek hastalığının fitilini ateşliyor, zehirden 10 kat daha zararlı

Vücutta yer alan organların ve sistemlerin sağlıklı bir şekilde işleyişlerine devam edebilmeleri için bazı detaylara dikkat etmek gerekiyor. Çünkü sağlıklı bir yaşam sağlıklı tercihlerden geçiyor. Gün içerisinde yediğiniz besinlere ve alışkanlıklara dikkat etmek, kendiniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri. Özellikle böbreklerin sağlığının olumsuz etkilenmesini istemiyorsanız bunlara dikkat etmeniz gerekiyor. Peki, böbrek hastalığına neden olan şeyler neler? Sağlıklı bir organ için neler yapılmalı?

Boşaltım sisteminin en önemli organlarından biri olan böbreklerin tuvalete çıkmak gibi basit bir eylemi gerçekleştirdiğini düşünebilirsiniz. Fakat böbreklerin amacı bununla sınırlı kalmıyor. Kandaki atıkların süzülüp temizlenmesi, kan basıncının düzenlenmesi ya da kemik sağlığının korunması gibi hayati önem taşıyan görevleri de bulunuyor. Bu organın sağlığının korunması için de hayatınızdaki bazı alışkanlıkları değiştirmeniz gerekiyor. İşte tüm detaylar…

AĞRI KESİCİYİ ÇOK İÇMEK
Vücutta oluşan ağrıyı kesmek için kullanılan ilaçların fazla tüketimi, hiç beklemediğiniz problemlere yol açabiliyor. Bunların en başında bağışıklık sistemini baskılaması yer alıyor. Ağrı kesiciyi çok sık içmek, zamanla bağışıklık sistemini zayıflatıyor ve hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Organlar da bu durumdan olumsuz yönde etkileniyor. Yoğun miktarda içilen ağrı kesici, böbrek sağlığının bozulmasına ve tansiyonun yükselmesine yol açıyor.

YEMEKLERİ TUZLU YEMEK
Beslenme düzeninizde yer verdiğiniz yemeklerin çok fazla tuzlu olmaması gerekiyor. Aynı zamanda pişmiş yemeğe sonradan tuz atmamak da büyük bir önem taşıyor. Çünkü aşırı miktarda tuz tüketmek ve yemeklere sonradan eklemek; böbreklerinizde ciddi hasar bırakabiliyor.

Kan basıncını artırırken tuvalete çıktığınızda problem yaşamanıza, mide bulantısına ya da dayanılmaz ağrılara da yol açıyor.

EN AZ 2 LİTRE SU TÜKETMEMEK
Su, sağlıklı bir hayatın en önemli kaynağı. Çünkü vücuttaki organların ve sistemlerin işleyişinin doğru bir şekilde ilerleyebilmesi için suya ihtiyaç bulunuyor. Vücudun susuz kalması, pek çok organda hasar bırakıyor. Bunlardan biri de böbrekler oluyor.

Gün içerisinde 2 litre su içmemek, böbreklerde taş olmasına ve zamanla da böbrek yetmezliğine neden oluyor.

ZARARLI ALIŞKANLIKLARA SAHİP OLMAK
Tütün mamullerini ve alkolü çok fazla tüketmek, başta böbrekler olmak üzere sayısız organın sağlığına zarar veriyor.

Kısa ve uzun vadeli zararları olan bu alışkanlıklardan kurtulunmadığı sürece böbrekler temel fonksiyonları yerine getiremez hatta diyaliz olmadan yaşayamacak hale gelebilirler.

YETERİ KADAR UYUMAMAK
Düzenli bir uyku, sağlıklı bir hayatın anahtarı gibi. Mutlu ve verimli günler geçirebilmeniz için doğru saat aralıklarında yeteri kadar uyumanız gerekiyor.

Böbreklerin fonksiyonunu düzenlemek için de doğru bir uyku sürecine dikkat etmek gerekiyor. Gece geç saatlerde uyanık olmak ve kısa sürelerle uyumak; böbrek sağlığını temelden sarsıyor.

AŞIRI MİKTARDA İŞLENMİŞ GIDA TÜKETMEK
Market raflarında yer alan işlenmiş gıdalar, her ne kadar lezzetli olsa da aslında sağlığı tehdit ediyor. Çünkü işlenmiş besinlerin içerisinde fosfor ve sodyum bulunuyor. Böbrek rahatsızlığına sahip olan kişilerin bu tür içeriklerden kesinlikle ama kesinlikle uzak durması gerekiyor. Gazlı içecekler, kızartma ürünleri ve şeker gibi hazır gıdaları tüketmeyerek böbrek sağlığınızı koruyabilirsiniz.