Bol protein içeren ve kas yapan besinler

Kas yapmak isteyenlerin asla ihmal etmemesi gereken şey, yeteri miktarda protein almaktır. Çoğu kişi kas yapmak için protein tozlarına başvuruyor. Ancak doğal olmayan protein tozlarını uzun vadede kullanmak bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Bu nedenle doğal protein kaynağı besinlerini tüketmekte fayda var. En iyi protein kaynağı besinler, bol protein içeren yiyecekler hakkında merak edilenleri açıklıyoruz...

NEDEN PROTEİN TÜKETMELİYİZ?
Vücuttaki doku onarımı ve kas yapımı ile hormon ve antikor üretiminden sorumlu olan proteinler, günlük beslenmemizde son derece önemli bir yere sahip. Özellikle de kas yapmak ve güçlenmek isteyen kişilerin protein alımına önem vermesi gerekiyor.
Protein tüketmek, kas yapımının yanı sıra kas kaybını da önlüyor.
GÜNDE NE KADAR PROTEİN TÜKETMELİYİZ?
Vücut ağırlığınızın kilogramı başına 1 gram protein tüketebilirsiniz.
Kas yapmak isteyen veya ağır sporlar yapan kişiler için kilo başına 2 grama kadar protein alımı yapılabilir.

PROTEİN NE ZAMAN TÜKETİLMELİ?
Protein alımı egzersiz sonrası yapıldığında, yıpranan kasların toparlanması daha da kolaylaşır.
Egzersizden yaklaşık 30 dakika önce de protein tüketimi yapılabilir. Böylece protein sentezine daha hızlı yanıt alınabilir.
FAZLA PROTEİN TÜKETMEK ZARARLI MI?
Günlük ihtiyacınız olan protein miktarının 2 katından daha fazlasını tüketmeniz, kemik erimesi riskini artırabilir ve böbrek hastalıklarına davetiye çıkarabilir.
Gelin şimdi protein zengini besinlere bir göz atalım...

YUMURTA
Gün boyu tok tutan en diyet dostu besinlerden biri olan yumurtada 6 gram protein bulunur. Haşlanmış veya omlet halinde tüketilebilir.

SÜT
Süt ürünleri proteinle doludur ayrıca iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Özellikle spor sonrası tüketeceğiniz çikolatalı süt ile kaslarınızın iyileşmesini hızlandırabilirsiniz. Ancak laktoza duyarlı olan kişilerin süt ürünlerini tüketmeden önce doktora danışması ya da laktozsuz süt tüketmesi gerekiyor.

YOĞURT
Yine bir süt ürünü olan yoğurt özellikle laktoz intoleransı olan kişiler için ideal bir protein kaynağıdır. Yoğurttaki laktoz miktarı süte göre daha azdır.

DENİZ ÜRÜNLERİ
Omega-3 açısından zengin olan deniz ürünleri iyi birer protein kaynağıdır. Ancak yağlı balıklar tüketirken miktarına biraz dikkat etmek gerekiyor.

BEYAZ ET
Yağsız protein kaynağı olan tavuk ve hindi eti, protein ihtiyacınızı en iyi karşılayan besinlerden.

SOYA
Bitkisel protein almak istiyorsanız, soya ideal bir seçim olacaktır. Soya ürünleri kalp sağlığı için iyidir ve kolesterolü de düşürür.

KURUYEMİŞ
Badem, kabak çekirdeği, Antep fıstığı, kaju, ceviz, fındık ve yer fıstığı iyi birer protein kaynağıdır. Egzersiz sırasında terleyerek kaybedilen sodyum ve potasyumun geri kazanılmasını sağlarlar.

BAKLAGİLLER
Bitkisel protein kaynakları olan baklagiller, lif bakımından ve kaslar için gerekli olan demir bakımından zengindir.