BOŞANMADA KADININ NAFAKA HAKKI
Türk Medeni Kanunu boşanma sonrasında eşlerin, en az hasarı alarak birbirlerinden ayrılabilmesi ve yaşamlarına düzgün bir şekilde devam edebilmeleri için bazı hakları yasalarla korumaktadır. Nafaka hakkı bunlardan biridir ve eşler bu anlamda yasaların gözünde eşit haklara sahiptir.
Boşanma da iki çeşit nafakadan söz edilebilir;
Türk Medeni Kanunu’nun 175. Maddesi boşanma sonrasında maddi anlamda zor duruma düşecek olan eşin korunmasını sağlamak amacıyla “yoksulluk nafakası” adı altında bir düzenleme yapmaktadır. Madde gereği, eşlerden birinin (kadın veya erkek) boşanma sebebiyle yoksulluğa düşeceği durumlarda, ağır kusurlu olmamak kaydıyla, diğer eşten süresiz mali destek isteme hakkı vardır.
Dava sürecinde koşullar değerlendirilerek, gerekli görüldüğünde kadın veya erkek eşlerden birine yoksulluk nafakası bağlanabilmektedir. Yoksulluk nafakası talep edecek olan kişinin, çalışmıyor olması beklenir.
Boşanmada kadının haklarından biri de iştirak nafakasıdır. İştirak nafakası cinsiyet ayrımı olmaksızın, çocuğa bakacak olan taraf tarafından talep edilebilir. Boşanma sonrasında çocuğun velayetini alan taraf, çocuğun bakım ve giderleri için iştirak nafakası isteme hakkına sahiptir.