Büyüme geriliği geç teşhis edilirse ne olur?
Büyüme geriliği olan bir çocukta tanı ne kadar erken konulursa tedavi şansı ve son ulaşılan boy potansiyeli daha yüksek olmaktadır. Bu nedenle erken tanı büyüme geriliğinde önemlidir.
Bazen çok geç kalınmış olgular olabilmekte ve maalesef kemikteki büyüme plakları kapandıktan sonra tedavi arayışına geçilen hastalar olmaktadır. Bu durumda herhangi bir dahili bir tedavi verme şansı kalmamaktadır.
Vitamin takviyesi ve egzersiz büyüme geriliğinde önemli midir?
Beslenme bozukluğu olan çocuklarda vitamin ve mineral takviyeleri büyümeyi bir miktar hızlandırmaktadır. Düzenli fiziksel aktiviteyi de mutlaka çocuklara öneriyoruz çünkü büyümeyi uyarıcı etkisi olduğunu biliyoruz.
Büyüme geriliği tamamen tedavi edilebilir mi?
Büyüme geriliğinin tedavi edilebilirliği sebebe yönelik olmaktadır. Eğer bir çocukta büyüme hormonu eksikliği varsa tedavi sonuçları oldukça yüz güldürücüdür. Bu çocuklar, yaşıtlarının normal boyuna kısa sürede ulaşıp, normal erişkin boylara da ulaşırlar.
Eğer sebep hipotiroidiyse, tiroid hormonlarının düzeltilmesiyle büyüme çok iyi bir şekilde hızlandırılır.
Çocukluk döneminde iri ve çok uzun boylu olan ancak yetişkin dönemde kısalığa ve büyüme geriliğine sebep olan erken ergenlik ya da böbrek üstü beziyle ilgili konjenital adrenal hiperplazi dediğimiz hormonal bozukların tedavisi de bu hastaların normal erişkin boyunlarına ulaşmalarını sağlar.
Saydığımız hormonal bozukluklar dışında; çölyak hastalığı, kronik böbrek hastalığı, kronik kalp hastalıkları ya da diğer kemik hastalıkları ve kronik, romatolojik hastalıklar da büyüme geriliğine neden olur. Bunların tanısının da erken konulup tedavilerinin yapılması bu hastaların normal boylarına ulaşmasını sağlar.