Covid - 19 hastalığına bağlı boyun ve göğüs kafesi içinde hava görülmesinin ayrıntılarını anlatan Doç. Dr. Özkan Demirhan,” İlk olarak Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde şiddetli akut solunum sendromuna yol açan SARS-CoV-2 (COVİD -19) virüsünün neden olduğu koronavirüs hastalığı önemli bir küresel halk sağlığı sorunu olarak ortaya çıktı. 11 Mart 2020'den itibaren de dünyada pandemi yani salgın olarak kabul edildi.
Covid-19 karmaşık bir hastalıktır ve yakın zamanda ortaya çıkması nedeniyle, altındaki patofizyoloji tam olarak anlaşılamadığından hastalıkla ilgili sürekli araştırmalar yapılmaktadır. Covid -19 hastalığının nadir komplikasyonlarından biri olan boyunda (Subkutan amfizem) ve göğüs kafesi içinde (kalp üstünde yani mediastende (Pnömomediastinum) ve akciğerin olduğu hemitoraks dediğimiz kısımda (Pnömotoraks) hava görülmesi de covidli hastalarda görülen nadir komplikasyonlardan biridir.
Bu durumlar hastada spontan yani kendiliğinden oluşabilirken bazen de ciddi solunum desteğine ihtiyaç olan hastalarda oksijen desteği yetmemekte ve invazif (yani entübasyon) veya non-invaziv (yani basınçlı maske ile ) pozitif basınçlı ventilasyon (PBV) sırasında oluşmaktadır.
Buradaki mekanizma tam olarak açıklanamasa da bazı teoriler vardır, bunlardan birisi barotravmaya bağlı akciğerlerimizin en uç kısmında bulunan alveoler rüptür olduğu düşünülmektedir. Burada artmış alveoler basınç bu olaydan sorumlu tutulmaktadır ve dinamik hiperinflasyona yol açar. İnvaziv ventilasyon da non-invaziv ventilasyona kıyasla daha sık gözlenir. Diğer bir teori de altta yatan bazı akciğer hastalıkları (ARDS, KOAH, akciğer parankiminin nekrotizan enfeksiyonu, bronşit, Pneumocystis carnii pnömonisi gibi enfeksiyöz durumlar) ve SARS-COV-2 virüsünün akciğer hasarına neden olabileceği ve alveollerin yırtılmasına daha duyarlı hale getirebileceği söylenebilir. ” Dedi.