NEŞET ERTAŞ KİMDİR?
Türkmen/Abdallık kültürünün ve müzik geleneğinin son büyük temsilcis olan Aşık Neşet Ertaş, "Bozkırın Tezenesi" olarak tanınır. 2009 yılında UNESCO'nun Yaşayan İnsan Hazinesi envanterine girmeye değer görülen Ertaş, 1938 yılında Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde doğdu.
1950'li yıllardan itibaren plak kaydetmeye başladı. Babası Muharrem Ertaş’tan öğrendiği türkü ve bozlakların yanı sıra Orta Anadolu türkülerini, oyun havalarını kayıt altına aldı.
Garip mahlasını kullanan Ertaş, 1960'lı yıllardan itibaren kendi yazdığı şiirleri havalandırıp seslendirdi. 1970'li yılların başından itibaren türküleri dönemin pek çok önemli sanatçısı tarafından yorumlandı.
2009 yılında Unesco Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında Türkiye Ulusal Envanteri’ne alınarak “Yaşayan İnsan Hazinesi” kabul edilen Ertaş’a, 25 Nisan 2011 tarihinde İTÜ Konseyi tarafından “Fahri Doktor” ünvanı verildi.
25 Eylül 2012 tarihinde İzmir'de tedavi gördüğü özel bir hastanede aşırı sigara kullanımına bağlı mesane kanseri nedeniyle yaşamını yitirdi.
Devlet adamlarının, İktidarı ve muhalefetiyle tüm siyasilerin, her kesimden ve her görüşten binlerce insanın katılımıyla Kırşehir Ahi Evran Camisi'nde kılınan cenaze namazı sonrası Bağbaşı Mezarlığı'nda, vasiyeti üzerine babası Muharrem Ertaş'ın mezarının ayak ucuna defnedildi.
Mezar taşında "Sakın ol ha insanoğlu/ İncitme canı incitme/ Her can bir kalp Hakk'a bağlı/ İncitme canı incitme" yazılıdır.