1. Patlıcan
Sebzeler vitamin ve lif deposu, sağlıklı ve dengeli beslenmenin baş tacıdır. Fakat çiğ veya pişmiş olarak tüketilmeleri lezzetleri ve sağlık açısından türlerine göre değişkenlik gösterir.
Özellikle aşağıdaki 3 sebze, çiğ olduklarında tehlikeli toksinler içerdiklerinden daima pişirme işlemi uygulanarak tüketilmelidir.
Patlıcan ancak pişirildikten sonra tüketilmesi güvenli olan bir sebzedir. Patlıcan hala olgunlaşmamış veya yeşil ise acı madde solanin içerir. Solanin maddesinin küçük bir miktarı bile gastrointestinal sorunlara neden olmak için yeterlidir. Patlıcanları hazırlarken acı maddelerin kaybolması için tuzlama işlemi uygulanır. Daha az acı madde içeren birçok yeni tür patlıcan için bu ön işleme gerek kalmayabiliyor.