Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Erol; “DNA hasarları bazı rahatsızlıklardan kaynaklanabildiği gibi sigara-alkol kullanımı, yüksek doz kafein tüketimi, doktor önerisi dışında ilaç içilmesi ve bilgisayar-cep telefonu gibi cihazların uzun süre kullanımı da sperm hasarına yol açan faktörler arasındadır. Sperm DNA hasarının tedavisi genellikle DNA bozukluğuna yol açan faktörün ortadan kaldırılması ve erkeğe çeşitli takviyeler verilmesiyle uygulanır. Bu süreçte erkeğin doğal ve dengeli bir beslenme programı uygulaması da tedavinin başarılı şekilde ilerlemesine yardımcı olur” şeklinde konuştu.
HAMİLELİĞİN OLUŞUMU İÇİN YUMURTA VE SPERMDE SAĞLIKLI DNA ZİNCİRİ OLMASI GEREKİR
Hamilelik, erkekten gelen spermlerin kadında bulunan olgunlaşmış yumurtalardan birini döllemesiyle gerçekleşir. Yumurtanın döllenmesi ve hamileliğin gerçekleşmesi için hem spermde hem de yumurtada sağlıklı bir DNA zinciri bulunması gerekir.
Sperm DNA hasarı, çeşitli faktörlerden oluşabilen bir sağlık sorunudur diyen Prof. Dr. Bülent Erol; “DNA hasarları çeşitli kötü alışkanlıklardan ve rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir. Sperm DNA hasarına yol açan hastalıkların başında testisin toplardamarlarının genişlemesi ve testiste toksik maddelerin birikimine neden olan Varikosel hastalığıdır. Sperm hasarına yol açan diğer önemli faktörlerin başında sigara, alkol ve madde kullanımı yer alır. Sağlığa zararlı bağımlılıklar spermlere ciddi oranda zarar verir. Yüksek doz kafein tüketimi de spermlerde hasara yol açabilir.
Çeşitli ilaçların doktor gözetimi olmaksızın kullanılması da spermlerdeki DNA zincirinde bozulmalara sebep olabilir. Spermlerde hasara yol açan faktörlerden biri de radyasyondur. Cep telefonu, bilgisayar, kablosuz internet modemi gibi cihazlara ve bunlardaki elektromanyetik radyasyona çok fazla maruz kalınması DNA yapısında sorunlar oluşmasına neden olabilir. Zehirli kimyasal maddelere uzun süre maruz kalmak da DNA hasarıyla sonuçlanan sağlık sorunları doğurabilir” diye ifade etti.