CERRAHİDE FARKLI UZMANLAR BİRLİKTE HAREKET ETMELİ
Kadın Hastalıkları, Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ateş Karateke, “Over kanseri hastaları; ilk evre hastasıysa, cerrahi yöntemle onları bu hastalıktan tamamen kurtarabilmek mümkün oluyor ancak, ileri evrede ameliyata ek olarak kemoterapi tedavisi de şart. Bizler cerrahlar olarak, hastaların bize hastalık henüz ileri seviyelere ulaşmamışken gelmelerini umuyoruz. Erken tanı, her açıdan avantaj sağlıyor. Ancak çoğu hastada durum böyle olmuyor." diyor ve şöyle devam ediyor:
"Hastaları ekip olarak mercek altına almak, ameliyatlara uzmanlarla birlikte katılmak çok önemli. Biz ameliyat öncesi hastaların durumunu değerlendirmek için bir konsey düzenliyoruz. Bu tümör konseyinde; medikal onkoloji uzmanı, radyoloji uzmanı, patoloji uzmanı ve biz cerrahlar hastalıkla ilgili tartışmalar gerçekleştiriyoruz ve çıkan ortak karara uygun birlikte ekip olarak operasyon yapıyoruz. Hayati önem taşıyan bu tür ameliyatlar için ekipte farklı alanlardan uzmanların olması çok mühimdir."
Ameliyatı gerçekleştirecek ekibin deneyimi ve becerisi dikkat edilmesi gereken konulardan biri olduğunu belirten Prof. Dr. Karateke, "Ameliyat sırasında overde tümör bırakılmaması, var olan tümörün komple temizlenmesi gerekir. Çünkü bu ameliyatta hedef, hastada hiç tümör kalmamasıdır." diyor.