Bu mevsimde olmaz deneni başardı! Antalya'da hasadı başladı: Kilosu 200 TL, Kan şekerini dengeliyor, tıkalı damarları saniyesinde açıyor

ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde seracı Ahmet Ünal (55), kış mevsiminde serasında kavun yetiştirdi. Kavunların kilosu 200 liraya alıcı bulduğunu belirten Ünal, "'Yapamazsın. Bu mevsimde kavun olmaz' dediler. Yaptım ve oldu" dedi. Peki, kavunun faydaları nelerdir? Kavun neye iyi gelir?

Antalya'nın Kumluca ilçesinde seracı Ahmet Ünal (55), kış mevsiminde serasında kavun yetiştirdi. Kavunların kilosu 200 liraya alıcı bulduğunu belirten Ünal, "'Yapamazsın. Bu mevsimde kavun olmaz' dediler. Yaptım ve oldu" dedi. Peki, kavunun faydaları nelerdir? Kavun neye iyi gelir?

Salur Mahallesi'nde seracılık yapan Ahmet Ünal, geçen yıl kasım ayında serasında kavun yetiştirmeye karar verdi. Kendisi gibi seracılık yapan çevresinin 'Yapma, olmaz, yetiştiremezsin' demelerine karşın vazgeçmeyen Ünal, başarıya ulaştı. Bu yıl mart ayında ürünleri olgunlaşan Ahmet Ünal, 2 ton kavun hasat etti. Toptancı halinde kavunları kilosu 200 liraya alıcı bulan Ünal, ikinci hasada hazırlanmaya başladı.

'YAPTIM VE OLDU'
Ahmet Ünal, "Kavun fidelerimi geçen yıl kasımda diktim. 'Yapma etme, yapamazsın' dediler. 'Bu mevsimde kavun olmaz. Soğukta kavun yetiştirmezsin' dediler. 'Yapacağım' dedim. Yaptım ve oldu. İşte burada. İlk hasadımı 1 hafta önce yaptım. Bu ikinci hasadım olacak. Piyasa iyi şu anda. Kilosuna 400 TL istedim ama 200 liradan satıyorum" diye konuştu.

KASIM AYI DİKİM ZAMANI İÇİN UYGUN
Kavunları hasat edip hale götürdüğünde komisyoncu ve tüccarların durumu şaşkınlıkla karşıladığını anlatan Ünal, "'İyi yetiştirmişsin' dediler. Isısını iyi verdik. Bakımını iyi yaptık ve oldu. Seramın olduğu yer güneşe karşı. Seram güneye bakan yamaçta. Güneşini iyi alıyor. Isıyı da güzel verdik ve oldu. Yapmak isteyenlere tavsiye ederim. Kasım dikim tarihi uygundur. Allah'ın izniyle tam 15 Mart'ta hasat ettik. Fiyatlardan memnunum. Tonajdan da memnunum. 2 bin 500 metrekare yerim var. Kilosu 200 liradan 2 ton kavun sattım" dedi.

'ADEDİNİ 300 LİRAYA SATIYORUM'
Kavunlarının tanesinin 1 kilo 600 gram civarında olduğunu söyleyen Ahmet Ünal, "Adedini 300 liraya satıyorum. Kavun seramın ısınmasına dikkat ediyorum. Plastik seramın içine daha sıcak olsun diye ince bir plastik ile ikinci kez kaplama yapıyorum. Soğuk havalarda sera içi sıcaklığı düşürmemek için sürekli soba yaktım. 1 hafta 10 gün şiddetli soğuk oldu ama çok iyi baktık. Soğuk aldırmadık. Önceki yıllarda bir sefer denedim oldu. Şimdi yine başardık. 'Olmaz' diyorlar. Ama ben emek veriyorum, Allah'ın izniyle olduruyorum" diye konuştu.

KAVUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Kavun, hem lezzetli hem de sağlığa birçok faydası olan bir meyvedir. Yüksek su içeriği sayesinde kavun, vücudun su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur ve hidrasyonu sağlar.

Düşük kalori içeriği ile kilo kontrolüne yardımcı olur, bu nedenle diyetlerde tercih edilen bir meyve olarak sıkça yer alır. Kavunun içeriğindeki su ve lif, sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur, kabızlık sorununu önleyebilir ve bağırsak sağlığını destekler.

Kavun, zengin bir A vitamini kaynağıdır. A vitamini, göz sağlığını destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve cilt sağlığını iyileştirir.

C vitamini içeriği ile bağışıklık sistemine katkı sağlar, vücudun hastalıklara karşı direncini artırır ve cilt sağlığını güzelleştirir. Antioksidan özellikleri sayesinde, kavun, vücuttaki serbest radikalleri nötralize ederek hücrelerin hasar görmesini engeller.

Kavun, potasyum açısından da zengindir. Potasyum, kalp sağlığı için önemli bir mineraldir ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.

Bu mineral, ayrıca kas fonksiyonlarının düzgün çalışmasına ve elektrolit dengesinin korunmasına da katkı sağlar. Kavun tüketimi, özellikle yaz aylarında, sıcak havalarda vücudun su dengesini koruyarak daha rahat hissetmenizi sağlar.