BESİNLERİN SAKLANMA SÜRELERİNİ BİLMEK ÖNEMLİ
Uzm. Dyt. Özlem Araz, mikroorganizmalar ya da bakteri toksinleri nedeniyle bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi sonucu besin zehirlenmesinin ortaya çıkabileceğini vurguladı. Buzdolabında saklanan gıdaların raf ömrünü bilmenin gıda israfını önlemek için oldukça önemli olduğunun altını çizdi.
Hangi besinin buzdolabında kaç gün saklanabileceğini şöyle sıraladı:
- “Yumurta: 3 hafta.
- Süt: 4-5 gün.
- Yoğurt: 7 gün.
- Peynir çeşitleri: 3-4 hafta.
- Balık: 1-2 gün.
- Tavuk: 3-5 gün.
- Biftek: 3-5 gün.
- Yeşil yapraklı sebzeler: 3-5 gün.
- Turunçgiller: 2 hafta.
- Kayısı, şeftali, armut: 3-5 gün.
- Böğürtlen, çilek: 2-3 gün.”
SÜT VE DENİZ ÜRÜNLERİ 5 DERECENİN ALTINDA TUTULMALI
Buzdolabında muhafaza ederken diğer besinlere göre daha çabuk bozulabilecek gıdalardan bahseden Uzm. Dyt. Özlem Araz, “Süt ve sütlü besinler, krema, deniz ürünleri, soğuk etler, ordövrler, kanapeler, sosis, salam, yumurta ve yumurtalı besinler, kremalı pasta ve tatlılar, kıyma kullanılmış besinler, sandviçler çabuk bozulacağından devamlı olarak 5 derecenin altında tutulmalıdır” dedi.
DONDURULMUŞ ETLER ÇÖZDÜRÜLDÜKTEN HEMEN SONRA TÜKETİLMELİ
Dondurulmuş gıdalar konusunda da dikkat edilmesi gereken durumların altını çizen Uzm. Dyt. Araz, şu bilgileri paylaştı:
"Donmuş gıdalar çözdürüldükten sonra oda ısısında bekletildiğinde çabuk bozulur. Bozulmanın nedeni, donma ve çözünme sırasında doku hücrelerinin zarar görmesidir. Bu nedenle de dondurulmuş etler çözdürüldükten sonra hiç bekletilmeden kullanılmalıdır. Dondurulmuş sebze ve meyveler çözdürülmeden kullanılmalıdır. Küçük parçalar hâlinde dondurulmuş bazı gıda maddeleri ise hiç çözdürülmeden pişirilmelidir. Gıdayı çözdürmek zorunluysa mikrobiyal gelişmeye ortam hazırlamayacak koşullarda buzdolabı veya mikrodalgalarda yapılmalıdır.”