Tantuninin bu kadar sevilmesi ve ününün yayılması hiç de tesadüf değil çünkü pişerken kullanılan yağ yemeğe asıl tadını veriyor. Bu nedenle de gerçek tantuni hemen ayırt edilebiliyor. Tantuni esas olarak çok küçük şekilde doğranmış etlerin kavrulmasıyla yapılıyor. Sinirlerinden ayrılan et parçaları lokum gibi bir kıvamda pişmesi için önce bir gün dinlendiriliyor ve sonrasında haşlanıyor. Haşlanan etler sac tepside kızdırılmış yağda kavruluyor. Çok fazla baharat gerektirmeyen tantuniye isteğe göre toz kırmızı biber, domates ve yeşil biber eklenebiliyor. Ünü ilden ile yayılan bu lezzet özellikle lavaş ve ekmek arası olarak tercih ediliyor. İşte bu esnada işin sırrı devreye giriyor. Tantuni ustalarını izleyenler, yemeğin içine eklenen sıvıyı zeytinyağı ya da Ayçiçek yağı olarak düşünüyor.Ama gerçek hiç de zannedildiği gibi değil. Zira gerçek tantuniyi, benzerlerinden ayıran o lezzet pamuk yağından geliyor. Zira gerçek tantuni pamuk yağı ile yapılıyor. Pişirme sırasına tantuniye eklenen pamuk yağı ve suyu buharlaştırırken, etlerin buharda pişmişçesine lezzetli ve yumuşak olmasını sağlıyor. Donma yapmayan pamuk yağı diğer yağların ateşte pişerken neden olduğu acı ve yanık bir kokuyu vermiyor. Bu da her yönüyle lezzetli bir tantuni elde etmeye yarıyor.