GLUTATON SEVİYESİNİN DÜŞMESİNİ HIZLANDIRAN ETKİLER
Glutatyon seviyelerinin 20 yaşından sonra düşmeye başladığını haberin başında belirtmiştik. Ancak bazı dış etkenler glutatyon seviyesinin daha dramatik bir biçimde düşmesine de yol açıyor.
Prof. Dr. Göral; deterjan, çamaşır yumuşatıcısı, oda kokusu, naftalin, beyazlatıcı gibi ev temizlik ürünlerine maruz kaldıkça vücuttaki glutatyon miktarının azaldığını belirtiyor.
YAPAY TATLANDIRICILARA DİKKAT!
Akaryakıt ve yan ürünleri, bazı ilaçlar, radyasyon, böcek ve haşere öldürücüler, ağır metaller, sentetik boyalar, yapay tatlandırıcılar, aseton, elektromanyetik alanlar, kimyasal artıklar, klorlu su, röntgen ışınları, sigara dumanı, mangal dumanı, egzoz dumanı gibi nedenlere bağlı olarak da glutatyon azalıyor.
Prof. Dr. Göral yetersiz beslenme ve stres gibi faktörlerin de glutatyon seviyesini azaltan etkiler arasında olduğunu söylüyor. Çünkü bu gibi faktörler glutatyona olumlu etkisi olan melatonin hormonunun salınmasını da baskılıyor.
Öte yandan yetersiz beslenme, başka antioksidanların yetersizliği, aşırı egzersiz, kronik stres, kaygı, endişe, depresyon da glutatyonun azalmasına neden olur. Başucu lambaları, cep telefonu, tablet gibi cihazların ekranından yayılan mavi ışık da melatonin salınmasını baskılayarak glutatyonu azaltır.
BU HABER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bu alışkanlık hücre hasarına yol açıyor!