Süt ve süt ürünleri konusunda kafalar karışık
Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu'nda epidemiyoloji ve beslenme profesörü olan Dr. Frank Hu'ya göre , araştırmacılar süt ve diğer süt ürünlerinin inflamasyona yani vücutta iltihaplanmaya neden olup olmadığı konusunda anlaşamıyorlar.
As Artrit Vakfı vurgulanan yayınlanan 2015 çalışma Beslenme Dergisi'nde düşük dereceli inflamasyon nedeni olarak süt ürünlerini gösterdi.
Ancak , Gıda Bilimi ve Beslenmede Eleştirel İncelemelerde yayınlanan 52 çalışmanın 2017 meta-analizi, süt ürünlerinin, süt alerjisi olanlar dışında, genellikle anti-inflamatuar etkileri olduğunu buldu.
Süt gerçekten de iltihaplanmaya neden oluyorsa, bu iltihaplanma cildin daha yaşlı görünmesine katkıda bulunacaktır.
2018 yılında Cell Transplantation dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, iltihaplanma cildimizin yaşlanma sürecini hızlandırabilen önemli bir faktördür. Makalenin yazarları, iltihabın cilt ve diğer vücut sistemleri üzerindeki olumsuz etkilerini tanımlamak için "iltihaplanma" terimini kullandılar.
Kronik inflamasyon, dermise (epidermisin altındaki ikinci cilt tabakası) uzun vadeli hasara ve dermal hücre dışı matriste (cilde yapısını ve elastikiyetini veren kollajen ağı) değişikliklere neden olabilen aşırı aktif bir bağışıklık tepkisini tetikler.
İnflamasyonu arttıran diğer gıdalar ise şöyle
- Kızartılmış yiyecekler
- İşlenmiş et ürünler
- Alkol
- Rafine karbonhidratlar.
- Yapay tatlandırıcılar
- Rafine bitkisel yağlar
- Yüksek fruktozlu mısır şurubu
- Meyveler: Şeftali, ananas, mango, elma, çilek, armut, portakal.