Fırında Tavuk But Tarifi
Fırında Tavuk But Tarifi İçin Malzemeler
- 4-5 adet tavuk but
- 2 adet kuru soğan
- 7-8 adet sarımsak
- 6-7 adet Patates
- 2-3 adet yeşil sivri biber
- 2 adet rende domates
- Yarım limon (Tavukları ovmak için)
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
Üst sosu
- 1 kaşık domates salçası
- 2 tatlı kaşığı Kekik
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2-3 bardak sıcak su
- Tuz
- Karabiber
Fırında Tavuk But Yapılışı
Tavuklarınızı güzelce yıkayınız.
Patatesleri yıkayıp yuvarlak yuvarlak dilimleyiniz.
Biberleri 4-5 cm eninde geniş geniş doğrayınız
Domateslerinizi rendeleyiniz.
Soğanlarınızı soyup halka halka doğrayınız.
Sarımsaklarınızı soyup hazır ediniz.
Tepsinizi ya da kare borcamınızı alınız.
Tepsinizi 2 kaşık sıvı yağ ile yağlayınız.
Tepsinizin en altına yuvarlak kesilmiş patateslerinizi güzelce sıralayınız. Üstlerine tuz ve karabiber serpiniz.
Patateslerin üzerine soğanları sonra sarımsakları diziniz.
Sonra sivri biberleri,
Biberlerin üzerine rende domateslerinizi dökünüz.
Bu malzemelerin üzerine yıkanmış tavuklarınızı diziniz.
Tavuklarınızı yarım limon ile tepsideyken ovunuz.
Limon ile ovulmuş tavuklarınızın üzerlerine 1 tatlı kaşığı toz şekeri bölüştürerek paylaştırınız, serpiştiriniz. Çok şeker de eklemeyiniz 1 tatlı kaşığı yeter bu kadar şekeri hepsine bölüştürünüz.
Tavuklar hazır sıra sosumuz da derin bir kâsede 1 kaşık domates salçasını (2-3 bardak su ile açınız içine 2 tatlı kaşığı kekik ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı ekleyiniz.
Biraz tuz, biraz karabiber ekleyerek sosunuzu karıştırınız.
Sosunuzu kepçe ile yanlardan koyarak (boca etmeyerek ki, sos limonla ovulmuş tavukların üstüne gelmesin tavuklar nar gibi kızarsın) Yanlardan tepsideki malzemelerin üzerine dökünüz.
Tepsinize sosu koyduktan sonra çok yavaşça şöyle bir sallayınız ki sos alttaki malzemenin her yerine değsin ama üstteki tavuklara değdirmeyin.
200 derece de ısınmış fırında 45-50 dakika daha doğrusu tavuklar kızarana suyu da bitmemiş azalmış olana kadar pişiriniz.