Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı olacak Posta.com.tr günün menüsü listemizde bugün ekşili köfte çorbası tarifi, mantı tarifi, mor lahana salatası tarifi ve trileçe var.'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ EKŞİLİ KÖFTE ÇORBASI MALZEMELER250 gram kıymaYarım çay bardağından bir parmak fazla ince bulgur veya pirinçKarabiber, kimyon, yenibahar, kekik, nane, tuz2 su bardağı yoğurt1 tepeleme çorba kaşığı un1 yumurtanın sarısı1 limonun suyu1,5 litre su1 adet et bulyonEKŞİLİ KÖFTE ÇORBASI YAPILIŞIKöfteleri hazırlamak için kıyma, bulgur ve baharatları bir kaba alın ve iyice özleşinceye kadar 5-8 dakika yoğurun.Bir tepsinin tabanını un ile kaplayın.Hazırladığınız harçtan nohut büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuz ortasıyla yuvarlayın, ihtiyaç duyarsanız parmağınızla avucunuza biraz su sürebilirsiniz.Yuvarlanmış köfteleri un kaplı tepsiye koyun.Köfteler tamamlanınca büyükçe bir tencereye 1 buçuk litre su koyup kaynatın ve et bulyonu ekleyin.Bu sırada terbiyeyi hazırlamak için geniş bir kaba yoğurdu alın, üzerine unu eleyin, bir yumurta sarısını ve limonu ekleyin.İyice karıştırın ve köftelerin kaynadığı sudan iki kepçe sıcak suyu yavaşça ve sürekli karıştırarak terbiyenin olduğu karışıma ekleyin.Hazırlanan terbiyeyi yavaşça ve yine karıştırarak köftelerin üzerine ekleyin.Ara sıra karıştırarak 20-25 dk pişirin.Pişen çorbanın üzerine istediğiniz miktarda yağın içinde hazırlayacağınız nane ve kırmızı biberli sostan dökün, tuzunu da bu aşamada ekleyebilirsiniz. EV YAPIMI MANTI MALZEMELER1,5 su bardağı un1/4 su bardağı su1 adet yumurtaMantı iç harcı için:200 gram kıyma1 adet kuru soğan1 çay kaşığı tuz1/2 çay kaşığı karabiberMantı haşlama suyu için:4 su bardağı su veya et suyuMantı sosu için:2 yemek kaşığı tereyağı1 tatlı kaşığı biber salçası1 tatlı kaşığı nane1 su bardağı et suyu (mantının haşlama suyu kullanılabilir)Mantı üzeri için:1 kase yoğurt2 diş sarımsakEV YAPIMI MANTI YAPILIŞIYuvarlak karıştırma kabının içerisine unu alıp ortasını açın.Yumurtaları ekleyip azar azar su ekleyerek yoğurmaya başlayın.Hamur iyice toparlanacak ve biraz sert olacaktır.Hazırlanan hamuru 10 dakika bekletin.Bu arada mantının iç harcını hazırlayın.Kuru soğan rendelenir ve üzerine kıyma, tuz, karabiber eklenir iyice karıştırılır.Hamuru iki beze olacak şekilde bölün ve tezgah üzerinde hamuru unlayarak merdane yardımıyla açın.İnce açtığınız hamuru iki parmak kalınlığında kesin.Enine ve boyuna kesilmiş küçük kare hamurların içine kıymaları koyup ister üçgen olacak şekilde köşeleri birleştirin, isterseniz de bohça şeklinde 4 köşesini birleştirerek kapatın.Bütün hamurları aynı şekilde kapatmaya özen gösterin.Tencerenin içerisine 4 su bardağı suyu ekleyip kaynayınca mantıların hepsini suya atın ve 10 dakika haşlayın.Mantı haşlanırken sosunu ve yoğurdunu hazırlayın.Ezilmiş sarımsakları yoğurdun içine koyup iyice çırpın.Sosu içinde tereyağını küçük bir sos tenceresine alın ve eritin.Biber salçasını ekleyip 3 dakika kavurun.Naneyi ekleyip karıştırın.Mantıyı haşladığınız et suyundan biraz ilave edip sosun kıvamını açın.Süzgeç yardımıyla aldığınız mantıların üzerine yoğurt ekleyip onun üzerine de sos ekleyin ve sıcak servis edin. MOR LAHANA SALATASI MALZEMELER1/2 adet mor lahana1 adet limonun suyu2 yemek kaşığı üzüm sirkesi1 yemek kaşığı nar ekşisi2 yemek kaşığı zeytinyağı1 çay kaşığı tuz2 yemek kaşığı ceviz içi1 adet kırmızı elma1/3 demet kıyılmış maydanozMOR LAHANA SALATASI YAPILIŞIKırmızı lahanayı ince ince doğrayın.Tuz ve sirke ile kırmızı lahanayı iyice ovun.Ovulan kırmızı lahanaların içerisine elma ve cevizleri ekleyin.Zeytinyağı, limon, nar ekşisi ve bir çimdik tuzu karıştırıp salataya ekleyin ve karıştırın.Üzerini maydanozla süsleyip servis edin. TRİLEÇE MALZEMELER5 adet yumurta1 paket vanilya7 yemek kaşığı un1 paket kabartma tozu6 yemek kaşığı toz şekerŞerbeti için:1 su bardağı toz şeker1 su bardağı keçi sütü2 su bardağı inek sütü1 su bardağı manda sütüKarameli için:1 paket krema2 yemek kaşığı tereyağı1 büyük çay bardağı toz şekerTRİLEÇE YAPILIŞIYumurta ve şekeri derin bir karıştırma kabının içine ekleyin.Şekerler tamamen eriyip krema kıvamına gelene kadar çırpın.Karıştırma kabının içine un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyin.Spatula kullanarak, bütün malzemeleri alttan üste doğru sürekli olarak karıştırın.Kek harcının tamamen karıştığına emin olun. Hazırladığınız harcı yağlanmış fırın kabına döküp üzerini düzeltin.Trileçenin kek tabanını önce 170 derece ısıtılmış fırında 10 dakika kadar pişirin.Daha sonra fırının sıcaklığını 150 dereceye indirip 20 dakika daha pişirmeye devam edin.Pişen keki oda sıcaklığında soğumaya bırakın.Daha sonra kürdan kullanarak, kekin üzerinde delikler açın.Sütlü şerbetini yapmaya başlayın.İnek sütü, manda sütü ve keçi sütünü derin bir tencerede karıştırın.Tencereye şekeri ilave edin ve tamamen eriyene kadar karıştırın.Bu aşamada sütlü şerbet için manda ve keçi sütünü kullanmadan, 3 su bardağı inek sütü ve 1 su bardağı krema kullanarak da şerbetinizi hazırlamanız mümkün.Şeker tamamen eriyip, sütler kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kapatıp bırakın.Bu sırada karamelini hazırlayın.Ayrı bir sos tenceresinde toz şekeri dikkatlice eritin. Üzerine tereyağını ilave edin.Tereyağlı şeker karışımı fokurdamaya başlayınca üzerine kremayı ekleyin.Güzelce karıştırıp ocaktan alın ve soğumaya bırakın.Ilık sütlü şerbeti, oda sıcaklığında soğumuş olan trileçe kekinin üzerine dökün.Kek sütü iyice çektikten sonra buzdolabında soğumaya bırakın.Bu arada 1 paket krem şantiyi hazırlayın.Buzdolabında soğuyan kekin üzerine ince bir tabaka halinde krem şantiyi eşit bir şekilde yayın.Hazırladığınız karameli de krem şantinin üzerine güzelce yaydıktan sonra trileçe tatlınız hazır.Bu aşamada dilerseniz karamel kullanmak yerine frambuaz, çikolata ya da portakal sosu ile çeşitlendirerek servis edebilirsiniz.Hemen dilimleyip soğuk olarak servis edin.