'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (03 Mart 2024)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak tarhana çorbası tarifi, tavuk kapama tarifi, Çerkez tavuğu tarifi ve profiterol tarifi.

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda bugün tarhana çorbası tarifi, tavuk kapama tarifi, Çerkez tavuğu tarifi ve profiterol tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ

TARHANA ÇORBASI TARİFİ
Tarhana çorbası malzemeler
- 3 yemek kaşığı toz haldeki tarhana
- 1 çorba kaşığı salça
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı nane
- Tuz
- 1 çay kaşığı kırmızıbiber
TARHANA ÇORBASI YAPILIŞI
- 1 çorba kaşığı tereyağı bir tencereye alınır ve eritilir.
- 1 çorba kaşığı salça da tencereye eklenir ve yağda kızdırılır.
- 5 su bardağı su ilave edilir.
- Bir başka kabın içerisinde de 1 su bardağı suya, toz tarhana eklenir ve karıştırılır.
- Kaynar halde bulunan tencerenin içerisine bu karışım ilave edilir.
- 15 ile 20 dakika arasında pişirilir.
- 1 çay kaşığı kırmızı biber ve 1 çay kaşığı nane ilave edilerek servis yapılır.

TAVUK KAPAMA TARİFİ
Tavuk kapama malzemeler
- 8 adet tavuk but
- Tavuk butlarını haşlamak için 1,5 litre su
- Karabiber
- 2 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Pirinçleri pişirmek için tavuk suyu
TAVUKLARI SOSLAMAK İÇİN
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı tereyağı
TAVUK KAPAMA YAPILIŞI
- Tavuk kapama için öncelikle tavuklar haşlanır.
- Pilav için tavaya tereyağı ve zeytinyağı konur.
- İçine yıkanıp suyu süzülmüş pirinçler eklenir ve hafifçe pirinçler kavrulur.
- Haşlanan tavuklar bir kenara alınır.
- Tavukların üzerine sürmek için sos hazırlanır.
- Sos için bir kapta yoğurt, kırmızı biber, tuz ve zeytinyağı karıştırılır.
- Hazırlanan karışım tavukların üzerine sürülür.
- Fırına uygun fazla derin olmayan sığ bir pişirme kabının içine pirinçler dökülür.
- Soslu tavuklar pirincin üzerine düzgün bir şekilde yerleştirilir.
- Tavukların haşlama suyundan 4 su bardağı kadar su pirinçlerin üzerine dikkatli bir şekilde dökülür.
- Tavuk butlarının aralarına tereyağı parçaları konur ve yemeğin üzeri yağlı bir kağıtla kapatılarak 200 derece fırında 30 dakika pişirilir.
- Tavuk kapama piştikten sonra servise hazır hale gelir.

ÇERKEZ TAVUĞU TARİFİ
Çerkez tavuğu malzemeler
- 1 adet bütün tavuk
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1/2 tatlı kaşığı tane karabiber
- 5 su bardağı su
Cevizli harcı için:
- 300 gram ceviz
- 3 diş sarımsak
- 4 dilim bayat ekmek içi
- 1,5 su bardağı tavuk suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 tatlı kaşığı toz kişniş
Üzeri için:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
ÇERKEZ TAVUĞU YAPILIŞI
Tavuklar ilk olarak temizlenir ve bol suda yıkanır. Derin bir tencere içerisine alınır ve içme suyu, orta boy kuru soğan, limon suyu ve tane karabiber eklendikten sonra orta ateşte pişirilir. Yumuşayana kadar pişen tavuğu geniş bir tabağa alırız. Kemik ve derilerini ayıkladığınız tavuğu, ince ince uzun parçalar halinde didikleriz. Arzuya göre macun kıvamına gelmesi için mutfak robotundan geçirin. Cevizli harcı hazırlamak için sarımsaklar incecik kıyılır ve tuz ilave edilip sarımsaklar dövülür. Ayıklanmış ceviz içleri eklenip dövme işlemine devam edilir. Ufalanmış bayat ekmek içlerini azar azar eklenen tavuk suyuyla yumuşattıktan sonra cevizli karışıma katılır. Toz kişnişi eklenir, tüm malzemeyi koyu bir akışkanlık elde edene kadar karıştırılır. Tel tel ditilmiş tavuk etleriyle harmanladığınız cevizli karışımı servis tabağına alınız. İsteğe bağlı zeytinyağında pulbiberi yakıp üzerine dökebilirsiniz.

PROFİTEROL TARİFİ
Profiterol malzemeler
Profiterol hamuru için:
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı su
- 3 adet büyük yumurta
- 1/ 2 paket margarin
Profiterol kreması için:
- 3 yemek kaşığı un
- 500 ml. süt
- 1 paket vanilin
- 1 adet yumurta
- 1.5 çay bardağı toz şeker
Çikolata sosu için:
- 200 gram krema
- 220 gram bitter çikolata
PROFİTEROL YAPILIŞI
- Profiterol kreması için; Sos tenceresine 1.5 çay bardağı toz şeker ve 2.5 su bardağı sütü ekleyin.
- Ardından 1 adet yumurta ve 3 yemek kaşığı unu ekleyerek orta ateşte pişirin.
- Koyulaşan profiterol kremasına, 1 paket vanilin ekleyin ve tekrar karıştırın.
- Profiterol kremasını ocaktan alarak oda sıcaklığında soğutun. Krema soğuduğunda sıkma poşetine alarak 1 saat buzdolabında dinlendirin.
- Profiterol hamuru için; 125 gram margarini ve 1 su bardağı suyu tencerede kaynatın.
- Üzerine 1 su bardağı un ekleyerek topaklanmaması için karıştırın.
- Hamur toparlandığında ocaktan alın ve oda sıcaklığında yaklaşık 15 dakika dinlendirin.
- Hamura 3 adet yumurtayı tek tek ekleyerek yedirin.
- Hamur yumurtalarla tamamen özdeşleştiğinde, 15 dakika daha dinlendirin.
- Hamurdan 1 tatlı kaşığı kadar alarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Aralarında boşluk bırakın.
- Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında profiterol hamurunu 40 dakika pişirin.
- Profiterol hamurları piştiğinde, 10 dakika oda sıcaklığında dinlendirin.
- Profiterol hamurunun alt kısımlarında bıçakla küçük delikler açın.
- Bu delikten, hazırladığınız profiterol kremasını sıkarak içini doldurun.
- Çikolata sosu için; Bitter çikolatayı kırarak küçük parçalara ayırın.
- Küçük sos tenceresinde krema ve bitter çikolatayı eriyene kadar karıştırın.
- İçini doldurduğunuz profiterolleri üst üste dizin.
- Hazırladığınız çikolata sosunu profiterollerin üzerinde gezdirin.