Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı yayla çorbası tarifi, hünkar beğendi tarifi, pilav tarifi, acılı ezme tarifi ve künefe tarifi var. Malzemeler:1 su bardağı yoğurt1 adet yumurta sarısı2 yemek kaşığı un1 çay bardağı pirinç6 su bardağı su (veya tavuk suyu)1 yemek kaşığı tereyağı1 yemek kaşığı kuru naneTuzYapılışı:Bir tencereye suyu koyun ve kaynamaya bırakın. Kaynayan suya pirinci ekleyin ve pirinçler yumuşayana kadar pişirin.Bir kasede yoğurt, yumurta sarısı ve unu pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.Pirinçler piştikten sonra, yoğurtlu terbiyeyi tencereye eklerken karıştırmaya devam edin. Bu işlemi yaparken çorbanın kesilmemesi için karışımın ılıklaştırılması önemlidir. Bunun için yoğurtlu karışıma çorba suyundan birkaç kaşık ekleyerek karışımı ılıklaştırabilirsiniz.Terbiyeyi tencereye ekledikten sonra çorbayı sürekli karıştırarak kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve birkaç dakika daha pişirin.Küçük bir tavada tereyağını eritin. Eriyen tereyağına kuru naneyi ekleyin ve hafifçe kavurun.Naneli tereyağını çorbanın üzerine gezdirin ve karıştırın. Tuzunu ayarlayın.Afiyet olsun! Malzemeler:Etli Karışım için:500 gram kuzu veya dana eti (kuşbaşı doğranmış)1 adet büyük soğan (ince doğranmış)2 diş sarımsak (ince doğranmış)2 adet domates (rendelenmiş)2 yemek kaşığı sıvı yağ1 yemek kaşığı tereyağı1 yemek kaşığı domates salçası1 çay kaşığı karabiber1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)1 çay kaşığı tuz2 su bardağı sıcak suBeğendi için:4 adet büyük patlıcan2 yemek kaşığı tereyağı2 yemek kaşığı un2 su bardağı süt1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniriTuzKarabiberYAPILIŞI:Etli Karışım Hazırlığı:Bir tencerede sıvı yağ ve tereyağını ısıtın. Kuşbaşı doğranmış eti ekleyin ve yüksek ateşte kavurun. Etler suyunu salıp çekene kadar pişirin.Doğranmış soğanları ekleyin ve soğanlar yumuşayana kadar kavurmaya devam edin. Ardından sarımsakları ekleyin ve birkaç dakika daha pişirin.Rendelenmiş domatesleri ve domates salçasını ekleyin.Malzemeler iyice karışana kadar kavurun.Karabiber, pul biber ve tuzu ekleyin. Ardından sıcak suyu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve etler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin.Beğendi Hazırlığı:Patlıcanları ocakta, fırında veya mangalda közleyin. Közlenmiş patlıcanların kabuklarını soyun ve ince ince doğrayın.Bir tencerede tereyağını eritin. Eriyen tereyağına unu ekleyin ve un kokusu çıkana kadar kavurun.Kavrulan una yavaş yavaş sütü ekleyin ve sürekli karıştırarak pürüzsüz bir kıvam elde edin.Doğranmış patlıcanları karışıma ekleyin ve karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın.Rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin ve peynir eriyene kadar karıştırın.Afiyet olsun! Malzemeler:2 su bardağı baldo pirinç3 su bardağı sıcak su (veya tavuk suyu)2 yemek kaşığı tereyağı1 yemek kaşığı sıvı yağ (isteğe bağlı)1 tatlı kaşığı tuz1 yemek kaşığı arpa şehriye (isteğe bağlı)1-2 damla limon suyu (pirincin beyaz kalması için, isteğe bağlı)YAPILIŞI:Pirinci bir süzgece alın ve nişastasını çıkarmak için soğuk su altında iyice yıkayın. Ardından pirinçleri geniş bir kaseye alın, üzerine ılık su ekleyin ve 15-20 dakika kadar bekletin. Daha sonra pirinci tekrar süzgece alarak süzülmesini sağlayın.Bir tencerede tereyağını eritin, isteğe bağlı olarak sıvı yağı da ekleyebilirsiniz. Eğer arpa şehriye kullanıyorsanız, önce şehriyeleri ekleyin ve rengi dönene kadar kavurun.Süzülmüş pirinçleri tencereye ekleyin. Pirinçleri orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. Pirinçlerin parlaklaşması ve tane tane olması için bu adım önemlidir. Yaklaşık 5-6 dakika kavurduktan sonra pirinçlerin üzeri yağlı ve şeffaf bir görünüm almalıdır.Tencereye sıcak suyu veya tavuk suyunu ekleyin. Tuzunu ve isteğe bağlı olarak limon suyunu da ekleyin. Pirinçler suyun üzerine çıkacak şekilde ayarlayın. Tencerenin kapağını kapatın ve kaynamaya bırakın.Su kaynadıktan sonra, ocağın altını kısın ve pilavı kısık ateşte suyu tamamen çekene kadar pişirin. Bu işlem yaklaşık 15-20 dakika sürebilir.Suyu tamamen çekilen pilavın altını kapatın. Tencerenin üzerine temiz bir mutfak havlusu veya kağıt havlu serip kapağını kapatın. Bu, buharın emilmesine ve pilavın tane tane olmasına yardımcı olur. Pilavı 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakın.Pilavı tahta bir kaşık veya spatula yardımıyla hafifçe karıştırarak kabartın. Sıcak olarak servis edin.Afiyet olsun! Malzemeler:2 adet büyük domates2 adet yeşil biber1 adet kırmızı biber (isteğe bağlı)1 adet küçük kuru soğan2 diş sarımsak1/2 demet maydanoz1 yemek kaşığı biber salçası1 yemek kaşığı nar ekşisi1 yemek kaşığı zeytinyağı1 çay kaşığı tuz1 çay kaşığı pul biber (acı seviyorsanız miktarı artırabilirsiniz)1 çay kaşığı toz kırmızı biber1 çay kaşığı isot (isteğe bağlı)YAPILIŞI:Domateslerin kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkarın.Domatesleri, yeşil biberleri, kırmızı biberi, soğanı, sarımsakları ve maydanozu ince ince doğrayın veya mutfak robotundan geçirin.Robot kullanıyorsanız sebzeleri fazla ezmemeye dikkat edin, taneli bir kıvam kalmalı.Doğranmış sebzeleri geniş bir kaseye alın. Üzerine biber salçası, nar ekşisi ve zeytinyağını ekleyin. Tuz, pul biber, toz kırmızı biber ve isot (kullanıyorsanız) ekleyin.Tüm malzemeleri iyice karıştırarak birbirine yedirin. Tadını kontrol edin ve damak zevkinize göre baharat miktarını ayarlayın.Hazırladığınız acılı ezmeyi bir servis tabağına alın. Üzerine biraz zeytinyağı gezdirip servis edebilirsiniz.Acılı ezme, genellikle meze olarak servis edilir ve yanında taze ekmek veya lavaşla mükemmel bir uyum sağlar. Afiyet olsun! Malzemeler:Künefe için:300 gram tel kadayıf150 gram tereyağı (eritilmiş)200 gram tuzsuz dil peyniri veya künefe peyniriŞerbet için:2 su bardağı şeker2 su bardağı su1 dilim limonÜzeri için:Dövülmüş Antep fıstığı (isteğe bağlı)YAPILIŞI:Şerbetin Hazırlanması:Bir tencereye şeker ve suyu ekleyin. Karıştırarak şekerin erimesini sağlayın.Şeker eridikten sonra ocağı açın ve karışımı kaynamaya bırakın.Kaynamaya başladıktan sonra limon dilimini ekleyin ve 10 dakika kadar daha kaynatın. Şerbeti ocaktan alıp soğumaya bırakın.Künefenin Hazırlanması:Tel kadayıfı ince ince didikleyin. Kadayıfı eşit şekilde tereyağı ile harmanlayın.Kadayıfın yarısını, iyice yağlanmış bir künefe tepsisine veya geniş bir tavaya düzgün bir şekilde yayın ve elinizle bastırarak sıkıştırın.Üzerine ince dilimlenmiş peynirleri eşit şekilde yerleştirin.Kalan kadayıfı peynirlerin üzerine yerleştirin ve yine bastırarak sıkıştırın.Künefe tepsisini ocağa alın ve orta ateşte pişirmeye başlayın. Alt tarafı kızardığında dikkatlice ters çevirin. Tepsinin büyüklüğüne uygun bir kapak veya düz bir tabak yardımıyla çevirme işlemini yapabilirsiniz.Diğer tarafı da kızarana kadar pişirin.Künefe sıcak haldeyken üzerine soğuk şerbeti dökün. Şerbeti dökerken her tarafına eşit şekilde gelmesine özen gösterin.Künefenin üzerine dövülmüş Antep fıstığı serpebilirsiniz. Sıcak olarak servis edin.Künefe, özellikle dondurma veya kaymakla servis edildiğinde daha da lezzetli olur. Afiyet olsun!