'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (06 Aralık 2023)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak yayla çorbası tarifi, pırasa yemeği tarifi, bulgur pilavı tarifi ve havuçlu tarçınlı kek tarifi.

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yayla çorbası tarifi, pırasa yemeği tarifi, bulgur pilavı tarifi ve havuçlu tarçınlı kek tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
YAYLA ÇORBASI TARİFİ
Yayla çorbası malzemeler
- 1 çay bardağı pirinç
- 7 su bardağı su
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- Yarım çay bardağı un
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- Nane
YAYLA ÇORBASI YAPILIŞI
- Su, sıvı yağ, tuz ve pirinçler tencereye alınır. Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatılır.
- Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta, nane ve un, 1 su bardağına yakın su ile birlikte iyice çırpılır.
- Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırarak yoğurtlu karışım çorbaya eklenir.
- Kaynayana kadar karıştırılır.
- Kaynayınca kısık ateşte 10-15 dakika kaynatılır.
- Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin.
- Çorba piştikten sonra altı kapatılır ve sıcak servis edilir.

ZEYTİNYAĞLI PIRASA YAPILIŞI
- Pırasaları temizleyin ve 1 cm eninde, baklava biçiminde halka halka doğrayın.
- Bol su ile yıkayarak suyunu süzdürün.
- 2 adet orta boy havucun dış kısmı soyun ve ince ince halka şeklinde doğrayın.
- Tencereye zeytinyağını alın ve havuçları zeytinyağına rengini verene kadar kavurun.
- (Eğer domates salçası kullanacaksanız önce salçayı zeytinyağı ile kavurun, ardından havuçları kavurun)
- Ardından pırasaları ekleyin. Bir iki kere karıştırın.
- Eğer ev yapımı domates salçanız varsa, domatesleri de üzerine ekleyin.
- Pırasa suyunu salıp, suyunu çekene kadar bu şekilde birkaç dakika pişirin.
- Ardından yıkanmış pirinçleri ilave edin. (Mutlaka yıkayın. Nişastasından arındırmak gerekiyor)
- Son olarak tuzu ekleyin ve yemekle üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyin.
- Su miktarını gerekirse sonradan ilave ederek de ayarlayabilirsiniz.
- Tencerenin kapağı kapatın.
- Havuçlar ve pırasalar pişene kadar pişirin.
- Yemek piştikten sonra bir borcama alın ve ılınmasını sağlayın.
- Ilık-soğuk şekilde servis edin.

SEBZELİ BULGUR PİLAVI TARİFİ
Sebzeli bulgur pilavı malzemeler
- 5 yemek kaşığı tereyağı
- 1 orta boy soğan
- 3 adet biber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet kapya biber
- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4 su bardağı su (kaynar)
SEBZELİ BULGUR PİLAVI YAPILIŞI
- Pilav tenceresine yağı alın ve eritin.
- Eriyen yağın içerisine yemeklik doğranan soğanları ekleyin ve rengi değişene kadar kavurun.
- Soğanların üzerine küp küp doğranan biberleri ve kapya biberi ekliyoruz.
- Kavurmaya devam ediyoruz.
- Kavrulunca üzerine salçaları ekleyip kokusu çıkana kadar yine kavuruyoruz.
- Üzerine bulgurları ekleyip iyice karıştırıyoruz.
- Üzerine kaynar suyu ekleyip tuzu ilave edip kapağını kapatıyoruz.
- Bulgurlar şişip suyu çekince altını kapatıyoruz.

HAVUÇLU TARÇINLI KEK TARİFİ
Havuçlu tarçınlı kek malzemeler
- 2,5 su bardağı havuç rendesi
- 2,5 su bardağı tam buğday unu
- 3 adet yumurta
- 1 çay bardağı ceviz veya fındık
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya veya 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
- 2 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay bardağı süt
- ¾ çay bardağı zeytin yağ
- 1,5 su bardağı dut şekeri (dut kurusunu rondo dan çekebilirsiniz.) veya 8-10 adet sıcak suda beklemiş hurmayı püre haline getirip kullanabilirsiniz.
HAVUÇLU TARÇINLI KEK YAPILIŞI
- Havuçları soyduktan sonra iyice yıkayın ve kurutun. Ardından rendenin kalın tarafı ile rendeleyin.
- Bir kap içinde dut şekeri ile yumurtayı, yumurta köpük olana kadar çırpın.
- Ardından karışıma süt ve sıvı yağı ekleyerek karıştırın.
- Tam buğday unu, kabartma tozu, vanilyayı da ekleyip mikser ile karıştırın.
- Ardından havuç, ceviz, tarçını ekleyin ve dikkatlice karıştırın. Alttan üste hafif şekilde karıştırmanız yeterli.
- Kek kalıbını yağladıktan sonra karışımı kaba alın.
- 170 derece ısınmış fırında yaklaşık 40 dakika süre ile pişirin.