'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (06 Ekim 2021)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak ezogelin çorbası tarifi, hamsili pilav tarifi, çoban salata tarifi ve elmas kurabiye tarifi.

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı ezogelin çorbası tarifi, hamsili pilav tarifi, çoban salata tarifi ve elmas kurabiye tarifi var.
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ

EZOGELİN ÇORBASI TARİFİ
Ezogelin çorbası malzemeler
- 2 çay bardağı mercimek
- 3 yemek kaşığı pirinç
- 2 yemek kaşığı bulgur
- 1 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 6 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
EZOGELİN ÇORBASI YAPILIŞI
Sıcak suyu geniş bir tencerede kaynatın. Yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz 2 çay bardağı kırmızı mercimeği tencereye aktarın. 3 yemek kaşığı pirinci, 2 yemek kaşığı bulguru ve 1 tatlı kaşığı tuzu tencereye aktarın. Yaklaşık 35 dakika, kırmızı mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritin. Üzerine 1 adet küp doğranmış kuru soğanı ekleyin ve kavurmaya başlayın. Kavrulan soğanlara 1 tatlı kaşığı domates salçasını ekleyin. 1 tatlı kaşığı naneyi ekleyip, 2 dakika daha kavurun. Kavrulan sosunuzu ocaktan alın. Bakliyatları kaynattığınız tencereye kavrulan salçalı soğan karışımı ekleyin. Sonra hızlıca karıştırdığınız çorbayı 10 dakika daha pişirin. Limon suyu ve pul biber ilavesiyle sıcak olarak servis edin.

HAMSİLİ PİLAV TARİFİ
Hamsili pilav malzemeler
- 1 kg hamsi
- 2 su bardağı pirinç
- 2 soğan
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 1 demet taze soğan
- Yarım demet taze nane
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- Kuş üzümü
- Dolmalık fıstık
- Tuz
- Karabiber
- Yeni bahar
HAMSİLİ PİLAV YAPILIŞI
Hamsileri iyice temizleyip yıkadıktan sonra bir kevgirde mısır unuyla harmanlayın. 15 dakika bu şekilde bekletin. Pirinci birer tatlı kaşığı tuz ve limon suyu ilave edilmiş sıcak suda yarım saat beklettikten sonra süzün. Soğanları temizleyip ince kıyın. Pilav tenceresinde zeytinyağını ısıtıp soğanı kavurun. Dolmalık fıstıkları ilave edip birkaç dakika daha kavurun. Pirinç ve sıcak suyu ekleyin. Bir taşım kaynatıp kısık ateşe alın ve pirinçler suyunu çekene kadar pişirin. Ocaktan alıp tuz, şeker, kıyılmış taze soğan ve baharatı ekleyip iyice harmanlayın. Tencerenin kapağını sıkıca kapatıp 15 dakika dinlenmeye bırakın. Isıya dayanıklı yuvarlak ve derin kaseleri yağlayın. İçlerini ikiye ayrılmış hamsi filetolarıyla kaplayın. Üzerine pilavı yayın. Kalan filetoları da aynı şekilde sıralayın. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından alın. Servis sırasında ters çevirerek servis tabağına aktarın.

ÇOBAN SALATA TARİFİ
Çoban salata malzemeler
- 4 adet orta boy domates
- 3 adet orta boy yeşil biber
- 2 adet orta boy salatalık
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 1/4 demet maydanoz
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
- 1/2 çay kaşığı tuz
ÇOBAN SALATA YAPILIŞI
Domatesleri ince ince doğrayın. Kabuğu soyulan salatalıkları domatesler gibi ince ince kesin. Biberleri ortadan ikiye bölüp yarım ay şeklinde kesin. Kuru soğanı ince ince doğrayın ve maydanozu incecik kıyın. Kuru soğan hariç bütün malzemeleri salata kabında karıştırın. Salata tabağına aldığınızda üzerine kuru soğanları ekleyin. Tuzu, zeytinyağını ve taze limon suyunu üzerine ekleyip servis edin.

ELMAS KURABİYE TARİFİ
Elmas kurabiye malzemeler
- 250 gram oda sıcaklığında tereyağı veya margarin
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı pudra şekeri
- 2,5 yemek kaşığı kakao
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 3,5 – 4 su bardağı un
Üzerini bulamak için:
- Toz şeker
İçi için:
- Krem çikolata
ELMAS KURABİYE YAPILIŞI
Bir kabın içine tereyağı ve pudra şekerini alıp krema haline gelinceye kadar karıştırın. Yumurta ve kakaoyu ekleyip güzelce karıştırın. Un, vanilya ve kabartma tozunu ilave edip kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlak şekil verin. Kurabiyelerin her yanını toz şekere bulayın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla yerleştirin. Kurabiyelerin tam ortalarına parmağınızla bastırarak çukur oluşturun. 175 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirin. Kurabiyeler soğuduktan sonra tepsiden alın. Çukur kısımlarını dolduracak kadar krem çikolata koyun ve servis tabağına alın.