'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (06 Eylül 2021)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak etli nohut, bulgur pilavı, cacık ve sütlaç tarifleri...

ETLİ NOHUT TARİFİ
MALZEMELER
2 su bardağı nohut
500 gram kuşbaşı et
2 adet soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2-3 adet domates
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
NASIL YAPILIR?
Akşamdan nohutları ayıklayıp yıkayın ve bol suda bekletin. Ertesi gün fazla yumuşamadan bir miktar haşlayın. Rendelenmiş veya ince ince doğranmış soğanları yağda kavurun. İçine eti ekleyerek rengi değişinceye kadar kavurmaya devam edin. Kabuğunu soyarak ince ince doğradığınız veya rendelediğiniz domatesleri de ilave edip karıştırın. 2 su bardağı su ve nohutu ekleyin. Yemeği ağzı kapalı olarak kısık ateşte yumuşayana dek pişirin. Ateşten indirmeden 10 dakika önce tuzunu ekleyin. Üzerine pul biber serpip servis yapın.

CACIK TARİFİ
MALZEMELER
3 su bardağı yoğurt
1,5 su bardağı soğuk su
4 adet orta boy salatalık
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1/4 demet dereotu
Servisi için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı Sirke (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı kuru nane
NASIL YAPILIR?
Bol suda yıkayıp kuruladığınız salatalıkların uç kısımlarını kestikten sonra kabuklarını alacalı şekilde soyun. Salatalıkları küçük küpler halinde kesin, arzuya göre rendenin kalın tarafıyla rendeleyin. Küçük parçalar halinde kestiğiniz sarımsakları tuz ilavesiyle havanda ezin. Dereotunu incecik kıyın. Salatalık küpleri, ezilmiş sarımsak ve incecik kıyılmış dereotunu yoğurda katın. Azar azar eklediğiniz soğuk suyla karıştırdığınız cacığın kıvamını ayarlayın. Servis öncesinde zeytinyağı ve kuru nane ilave ettiğiniz cacığı servis kaselerine paylaştırın.

BULGUR PİLAVI TARİFİ
1,5 su bardağı bulgur
3 su bardağı tavuk suyu (et suyu, tavuk suyu yada kaynar su)
50 gram tereyağı
1,5 tatlı kaşığı tuz (azaltılabilir ya da artırılabilir )
NASIL YAPILIR?
Ocağa aldığımız uygun bir tencerenin içinde tereyağını eritip kızdırın.
Yağ eridikten sonra içine bulguru ekleyip 2-3 dakika karıştırarak kavurun.
Bulgurumuz kavrulduktan sonra suyunu ve tuzunu ekleyip karıştırın.
Pilavınızı, kaynayana kadar orta dereceli ateşte, üzeri göz göz olunca kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Bulgurdan bulgura fark olacağı için pişirme süresi kısalıp çoğalacağı gibi suyunda da farklılık olabilir. Su az gelirse ilave edin.
Pilav piştikten sonra tencereye peçete koyarak 20 dakika dinlenmesini sağlayın. Afiyet olsun :

SÜTLAÇ TARİFİ
MALZEMELER
- 1lt süt
- 2 çay bardağı pirinç
- 1 litre su
- 3 yemek kaşığı pirinç unu
- 1,5 -2 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- Tarçın
NASIL YAPILIR?
Pirinçleri yıkayıp tencereye koyun ve üzerine su ekleyerek haşlayın. Pirinçler şişip pişince üzerine sütü ekleyin. Bir kaç kere karıştırıp kaynamasını bekleyin. Bir kasede pirinç ununu 1 su bardağı sütle eritin. Tencerede kaynayan sütten 1 - 2 kepçe alıp kasenin içerisine ekleyin. Kasedeki karışımı kaynayan tencerenin içerisine ekleyin. Ara sıra karıştırarak 10 dakika daha pişirin. Daha sonra toz şekeri ilave edin karıştırın ve 1 - 2 taşım kaynatın. Pişen sütlaçları kaselere dağıtın. Sütlaçlar soğuduğunda üzerine tarçın serperek servis edin.