MALZEMELER2 su bardağı kırmızı mercimek1 adet soğan2 yemek kaşığı un1 adet havuçYarım yemek kaşığı biber ya da domates salçası (rengi kırmızı olsun isterseniz artırabilir ya da hiç kullanmayabilirsiniz)1 tatlı kaşığı tuzYarım çay kaşığı karabiber1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)2 litre sıcak su5 yemek kaşığı zeytinyağıSosu için:2 yemek kaşığı tereyağı1 tatlı kaşığı kırmızı toz biberNASIL YAPILIR?Kırmızı mercimek çorbası için zeytniyağını tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.Daha sonra un ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir.Salça kullanılacak ise salça ilave edilir, kavrulduktan sonra küp küp doğranmış havuç ve iyice yıkanıp suyu süzülen mercimekler ilave edilir.Üzerine su eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır.Çorbamız kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra mercimekler ve havuçlar yumuşayana kadar ara ara karıştırılarak kısık ateşte pişirilir.Çorba piştikten sonra el blenderı ile güzelce ezilir. Eğer blenderiniz yoksa süzgeçten de geçirebilirsiniz.Karabiber, tuz ve isteğe bağlı olarak kimyon eklenir ve karıştırılır. 5 dakika daha pişirelerek ocaktan alınır.Kıvamı koyu gelirse bir miktar su ilave edilerek bir taşım kaynatılır.Bu arada küçük bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı alınır, kızdırılır ve bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber eklenerek ocaktan alınır.Mercimek çorbası servis kasesine alındıktan sonra üzerine kırmızı biberli sos gezdirilir ve bir dilim limon ile servis edilir. MALZEMELERYarım kilo tavuk göğsüYarım su bardağı sütYarım su bardağı yoğurt2 yumurta2 diş sarımsak (ezilmiş)Tuz, karabiber, pul biber, kimyon, kekik, poy, (istenilen miktarda)Tavukları bulamak için;5 yemek kaşığı galeta unu3 yemek kaşığı mısır unu1,5 yemek kaşığı nişasta1,5 yemek kaşığı un1 çay kaşığı karbonatNASIL YAPILIR?Tavuklarımızı istediğimiz büyüklükte doğruyoruz. Malzeme listesindeki baharatlardan zevkinize göre tavukların üzerine ekleyip elimizle ovuşturuyoruz.Ayrı bir kapta sütü, yumurtayı, yoğurdu, sarımsağı ve tuzu ekleyip çırpıcı ile karıştırıyoruz.Sonra baharatlarla harmanladığımız tavuklarımızı içerisine atıp buzdolabında en az 3-4 saat bekletiyoruz. Vaktiniz varsa 1 gün önceden yapıp ertesi gün kızartabilirsiniz. Bu tavukların çıtırlığı için önemlidir.Ardından galeta unu, nişasta, un ve mısır ununu bir kapta karıştırıp dolaptan çıkardığımız tavukları bu karışıma bulayıp derin bir tencerede yağa atıp kızarıtıyoruz.Yağ soğuk ve ilik olmamalı. Hafif kızgın olursa daha güzel kızarıcaktır. Son olarak, kızaran tavuklarımızı kağıt havlu serili bir kaba alıp hafif yağını çekmesini sağlayalım. MALZEMELER2 yemek kaşığı tereyağı3 yemek kaşığı sıvı yağ2 su bardağı pirinçYarım su bardağı arpa şehriye3 su bardağı sıcak su (tavuk suyu)TuzNASIL YAPILIR?Pirinçler bol su ile yıkanarak, ılık tuzlu suda yarım saat kadar bekletilir.Bu süre sonunda, tuzlu suyu akıtılır ve pirinçler sudan geçirilerek, tüm suyu süzdürülür.Pilav tenceresinde tereyağı eritilir, sıvı yağ da eklenerek üzerine arpa şehriyeler eklenir.Şehriyenin rengi dönene kadar kavrulur.Pirinçler ilave edilerek, 2-3 dk daha kavrulur.Üzerine sıcak su eklenir ve tuzu ilave edilir.Tencerenin kapağı kapatılarak, yüksek ateşte fazla suyu çekip pirinçler göz göz oluncaya kadar, yani pirinçlerin üzerinde su çekilip pirinçler göründüğünde kısık ateşe alın ve tamamen suyu çekene kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra, üzerine havlu kağıt koyarak kapağını tekrar kapatın ve demlenmesini bekleyin.Pilavı güzelce karıştırdıktan sonra servis yapabilirsiniz. MALZEMELERYarım göbek kırmızı lahana2 adet havuç1 göbek marul veya kıvırcıkYarım demet rokaYarım demet dereotuYarım demet maydanozİsteğe göre 3-4 kaşık haşlanmış mısırTuz1 limonun suyuZeytinyağıMEVSİM SALATA TARİFİGöbek marulu yıkayıp dörde kesin.Kırmızı lahanayı ince ince kıyıp bir kaba alın.Çok az limon suyu ve tuz ekleyip elinizle iyice ovun. Dilerseniz limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz. Bir süre tuz ve sirke ile beklemesi iyi olur.Ardından son bir kez tekrar yoğurur gibi ovmaya devam edin.Bu işlem sırasında elleriniz boyanabilir, dilerseniz bir mutfaklarda da kullanılan ve hareket kabiliyetinizi engellemeyen ameliyat eldivenlerinden kullanabilirsiniz.Havucu rendeleyin.Roka, maydanoz ve dereotu yapraklarını yıkayıp kurulayın.Salata servis tabağına göbek marul dilimlerini çiçek şeklinde yerleştirin.Dört yanına havucu ve kırmızı lahanayı değişimli olarak koyun.İsteğe göre haşlanmış mısırı üzerine serpin.Roka, maydanoz yapraklarını salatanın orta kısmına yerleştirin.Dereotu ile süsleyin.Limon suyu ve zeytinyağını gezdirip servis yapın. Kırmızı lahananyı ayrıca sirke ile ovduysanız, sirke koymanıza gerek yok.Afiyet olsun. 2 tepeleme yemek kaşığı tereyağı2 su bardağı irmik1,5 su bardağı şeker (Çok şekerli sevmeyenler 1 ‘e kadar indirebilirsiniz.)2 su bardağı suNASIL YAPILIR?Tereyağını tavada eritip irmiği üzerine döküyorum ve orta büyüklükteki ocakta, orta ateşte yaklaşık 3 dakika sürekli karıştırarak kavuruyorum.3 dakika sonunda ocağın altını kısıp 3 dakika da kısık ateşte iyice kavuruyorum.Bu arada irmiğin rengi bayağı dönmüş oluyor, kremken açık sütlü kahve rengine dönüşüyor ayrıntılı yazmak gerekirse.Toplam 6 dakikalık bu sürenin sonunda şekeri ekliyorum ve 4 dakika da şekerle kavuruyorum.Başta da dediğim gibi şekeri belli bir tarif o yüzden 1 bardağa kadar şekeri azaltabilirsiniz.Daha da azaltınca kıvamını etkileyebilir diye düşünüyorum.Ayrıca bu etapta çok çabuk kararacağı için hızlı davranmak ve irmiği yakmamak gerekiyor.Bu tarifin bir özelliği de rengin biraz koyu olması, bana böyle çok kavrulmuş hali daha lezzetli geldiği için hep böyle kavuruyorum, siz sevmiyorsanız daha açık renkli bırakabilirsiniz.Toplamda 10 dakikalık kavurmanın sonunda altını kısıktan normale getirip suyu ekliyorum (bu arada sıçrayabilir, dikkatli olun. )Su hemen kaynıyor zaten, kısığa tekrar getirip birkaç kez karıştırdıktan sonra (yaklaşık 1 dakika sürüyor) birazcık akışkan ve sulu bırakıp altını kapatıyor ve dinlenmeye bırakıyorum. Afiyet olsun.