'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (09 Şubat 2022)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak yayla çorbası, kıymalı karnabahar yemeği, sebzeli pilav ve saray sarması tarifleri...

YAYLA ÇORBASI TARİFİ
MALZEMELER
- 1 çay bardağı pirinç
- 7 su bardağı su
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- Yarım çay bardağı un
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- Tuz
- Nane
NASIL YAPILIR?
Su, sıvı yağ, tuz ve pirinçler tencereye alınır. Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta, nane ve un, 1 su bardağına yakın su ile birlikte iyice çırpılır. Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırarak yoğurtlu karışım çorbaya eklenir. Kaynayana kadar karıştırılır. Kaynayınca kısık ateşte 10-15 dk kaynatılır. Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin. Çorba piştikten sonra altı kapatılır ve sıcak servis edilir.

KIYMALI KARNABAHAR TARİFİ
MALZEMELER
500 gram karnabahar
150 gram kıyma
1 orta boy soğan
1 diş sarımsak
1 orta boy havuç
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
Karabiber
2.5 - 3 su bardağı su
NASIL YAPILIR?
Karnabaharı küçük çiçeklere ayırıp yıkayın ve süzün. Soğanı ve sarımsağı kıyın.
Havucu soyup halka şeklinde dilimleyin. Zeytinyağını tencereye aldıktan sonra soğanı ve sarımsağı ilave edip kavurun.
Üzerine kıymayı ilave edin, suyunu çekene kadar kavurun ve salçayı ekleyin.
Doğradığınız havucu, karnabaharları ve suyu ilave edin. Tuz ve biber ile tatlandırın.
Kapağı kapalı olarak kısık ateşte karnabaharlar yumuşayıncaya kadar pişirin.

SEBZELİ PİLAV TARİFİ
MALZEMELER
1.5 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı şehriye
1 adet kapya biber
1 su bardağı haşlanmış mısır (konserve de olur)
1 su bardağı bezelye
1 su bardağı tavuk suyu
1,5 bardak su ( kaynar su)
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
NASIL YAPILIR?
Pilav tenceresine 2 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir ve kızdırılır. Kızan yağın içerisine tel şehriye eklenir. Pembeleşen şehriyenin üzerine pirinçler koyulur ve 1 - 2 dakika kavrulur. Üzerine minik küp küp doğranmış kapya biber, bezelye ve mısır eklenir. Hemen ardından kaynar su ve tavuksuyu eklenir ve tuz içerisine koyulup iyice karıştırılır. Kısık ateşte iyice suyu çekene kadar pişirilir. Suyu tamamen çektiğinden emin olduğunuzda ocaktan alıp dinlenmeye bırakınız.

SARAY SARMASI TARİFİ
MALZEMELER
Saray sarması muhallebisi için;
1 litre süt
1, 5 su bardağı elenmiş un
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı kakao (elenmiş)
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağ
Saray sarması tabanı için;
2 su bardağı hindistan cevizi
Saray sarması üst kat için;
1 poşet krem şanti
1 çay bardağı soğuk süt
NASIL YAPILIR?
Derin bir tencere içine sütü, şekeri, unu ve kakaoyu koyun. Ocağa almadan önce pürüzsüz bir hale gelene kadar karıştırın. Orta ateşte sürekli karıştırarak koyu kıvamda bir muhallebi elde edelim. Ocaktan aldığınız muhallebiye tereyağ ve vanilyayı ekleyerek iyice karıştırın. Fırın tepsisinin tabanına hindistan cevizini serin. Her yerine gelecek eşit şekilde yayın. Sıcak muhallebiyi hindistan cevizlerinin üzerine dökün. Spatula yardımı ile düzeltin. Fırın tepsisini buzdolabında 1 saat dinlendirin. Sonra üzerine çırpılmış krem şantiyi ekleyerek yine spatula ile düzeltin. Buzdolabında 3 saat beklettikten sonra ilk boyuna ikiye bölün. Sonrada enine istediğiniz büyüklükte kesin. Dikkatli bir şekilde rulo yaparak servis tabağına alın.