Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak terbiyeli mercimek çorbası, Gelinim Mutfakta sömelek köfte tarifi, Arnavut böreği, mevsim salata ve Hamsiköy sütlacı tarifleri... 2 yemek kaşığı zeytinyağı1 yemek kaşığı tereyağı1 adet kuru soğan1 su bardağı kırmızı mercimek6 su bardağı su1 tatlı kaşığı tuz1 çay kaşığı karabiberTerbiyesi için:1 adet yumurta sarısı3 yemek kaşığı yoğurt1 yemek kaşığı limon suyu1 tatlı kaşığı unÜzeri için:1 yemek kaşığı tereyağı1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber Kuru soğanı yemeklik doğrayın.Zeytinyağı ve tereyağını tencerede kızdırın.Soğanları bu yağda kavurmaya başlayın.Bu esnada mercimekleri bol suyla yıkayın ve soğanlara ilave edin.Suyunu da ekleyip mercimekleri 15-20 dakika kadar pişmeye bırakın.Mercimekler yumuşayınca çorbayı blender’dan geçirin.İçine baharatları ilave edip ocağın altını kısın.Yoğurt, limon suyu, yumurta sarısı ve unu çırpıp çorbanın terbiyesini hazırlayın.Sıcak çorbadan bir iki kepçe alıp terbiyeyi ılıştırın ve çorbaya ilave edin.İyice karıştırıp bir taşım daha kaynattıktan sonra altını kapatın.Çorbayı kaselere bölüştürün.Tereyağını kızdırıp pul biberi yağda çevirin.Çorbaların üzerine biberli yağı gezdirip sıcak servis edin. 200 gr çift çekilmiş yağsız dana kıyma1 su bardağı köftelik ince bulgur Bulguru ıslatmak için 1 su bardağı kaynar suYarım su bardağı irmik2 yemek kaşığı un1 adet yumurta1 tatlı kaşığı biber salçasıKimyon, tuz ve karabiberSosu için2 yemek kaşığı tereyağıYarım yemek kaşığı domates salçası2-3 yemek kaşığı suTuz, naneSarımsakYoğurt Bulguru sıcak suyla ıslatıp yarım saat üzeri kapağı olarak şişmeye bırakın.Köftelik malzemelerin tamamını macun kıvamına gelecek şekilde çok iyi yoğurup serçe parmak kalınlığında şekillendirin.Şekillendirme aşamasında yanınızda bir kap temiz su bulunsun ara ara ellerinizi ıslatırsanız daha kolay şekil verebilirsiniz.Kaynamakta olan suda köfteleri 6-7 dakika haşlayın.Ayrı bir tencerede tereyağını eritip salçayı kavurun. Su ve baharatını ekledikten sonra pişen köftelerinizi bu sosun olduğu tencereye alın.Alt üst yapıp köftelerin sosu çekmesini sağlayın.Ardından sarımsakları ezip yoğurda ekleyip çırpın.Sarımsaklı yoğurt ile servis edin. Hamuru için;6 su bardağı unBir tutam tuzAldığı kadar suİç harcı için;2 adet kuru soğan500 gram dana kıyma500 gram pırasa1 su bardağı su2 yemek kaşığı sıvı yağ1 yemek kaşığı domates salçasıHamurları yağlamak için;250 gram tereyağı2 yemek kaşığı sıvı yağ Önce hamuru (un, tuz ve su) yoğurup ele yapışmayan bir kıvamda, üzerini örterek dinlenmeye bırakın.İç harcı içinSoğanları küçük küçük doğrayıp kıyma ile birlikte kavurun. Salça ekleyip kavurmaya devam edin. Pırasaları yıkayıp ince ince kesin, soğanların bulunduğu tencereye ilave edin. Pişmeye yakın su ekleyip, altını kapatıp soğumaya bırakın. Böreğin yapılışıHamuru ikiye bölüp alt için 12, üst için 10 beze hazırlayıp üzerini örtün. Her bezeyi merdane ile yaklaşık küçük yemek tabağı büyüklüğünde açıp üzerini yağlayarak üst üste koyun. Her bezeyi açıp koyarken el ile ortasından kenarlarına doğru büyüterek yapın. 12 tane olduğunda tepsiyi yağlayın. Tepsinin büyüklüğüne göre el yardımıyla esneterek tepsiye yayın. Üst içinde aynı işlemleri yapın. Tepside bulunan 12 bezeden açılan hamurun üzerine, hazırlanan iç harcı her tarafına gelecek şekilde yayın. Diğer 10 bezeden açılan hamurun üzerine kapatıp alttaki hamurun kenarını üste getirerek kapatın, içine akmaması için. 170 derece ısıtılmış fırında 40 dakika kadar pişirin. Fırın ısı ayarı ve pişme süresi fırınlara göre değişebileceği için kontrollü pişirmekte fayda var. İçinde bulunan kıyma ve kullanılan yağ ve baharat oranları isteğe göre değişebilir. Yarım göbek kırmızı lahana2 adet havuç1 göbek marul veya kıvırcıkYarım demet rokaYarım demet dereotuYarım demet maydanozİsteğe göre 3-4 kaşık haşlanmış mısırTuz1 limonun suyuZeytinyağı Göbek marulu yıkayıp dörde kesin.Kırmızı lahanayı ince ince kıyıp bir kaba alın.Çok az limon suyu ve tuz ekleyip elinizle iyice ovun. Dilerseniz limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz. Bir süre tuz ve sirke ile beklemesi iyi olur. Ardından son bir kez tekrar yoğurur gibi ovmaya devam edin.Bu işlem sırasında elleriniz boyanabilir, dilerseniz bir mutfaklarda da kullanılan ve hareket kabiliyetinizi engellemeyen ameliyat eldivenlerinden kullanabilirsiniz.Havucu rendeleyin.Roka, maydanoz ve dereotu yapraklarını yıkayıp kurulayın.Salata servis tabağına göbek marul dilimlerini çiçek şeklinde yerleştirin.Dört yanına havucu ve kırmızı lahanayı değişimli olarak koyun.İsteğe göre haşlanmış mısırı üzerine serpin.Roka, maydanoz yapraklarını marulun orta kısmına yerleştirin.Dereotu ile süsleyin.Limon suyu ve zeytinyağını gezdirip servis yapın. Kırmızı lahananyı ayrıca sirke ile ovduysanız, sirke koymanıza gerek yok.Afiyet olsun. 1 lt tam yağlı süt65 gram pirinç (1/2 su bardağı)80 gram toz şeker (1/2 su bardağı)Bir tutam tuz Üzeri içinTarçınFındık kırığı ya da fındık tozu Bir tencerede sütü kaynatın. Tencerenin dibinin tutmaması için ara ara karıştırın.Sıcak su ile yıkadığınız pirinci ekleyin. Arada bir karıştırarak, taşmasını önleyecek kadar kısık ateşte pişirin. Pirinçler şişip kıvam almaya başlayınca toz şekeri ve tuzu ilave edin. 10 dakika daha pişirmeye devam edin (nişasta eklemeyin bekledikçe koyulaşacak). Pişen sütlacı toprak kaselere alın ve soğuması için bir süre bekleyin. Ardından fırına atarak üstü kızarıncaya kadar pişirin. Bu süre 5 dakikayı geçmemelidir. Sütlacın üzerini tarçın ve fındık kırığı ile süsleyip servis yapın.