Bugün ne pişirsem diyenlere günün menüsü (10 Nisan 2025)
Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak tarhana çorbası tarifi, kavurma tarifi, zeytinyağlı biber dolması tarifi ve etimek tatlısı tarifi.

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI TARİFİ
Zeytinyağlı biber dolması malzemeler
- 1 kilogram dolmalık biber
- 2 adet kuru soğan
- 1 su bardağı pirinç
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Yarım demet maydanoz
- Birkaç dal taze nane
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Yarım kahve fincanı kuş üzümü
- Yarım kahve fincanı kadar dolmalık fıstık
- 1 adet büyük boy domates
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- Tuz
ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI YAPILIŞI
- Öncelikle iç malzemesi için kuru soğanları doğrayın ve yarım çay bardağı zeytinyağında kavurun. Soğanlar kavrulunca rendelenmiş veya robottan geçirilmiş 1 adet domatesi ekleyin ve karıştırın.
- Yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinçleri ilave ederek hafifçe kavurun.
- Dolmalık fıstıklar, kuş üzümü, tarçın, kuru nane, karabiber, toz şeker ve tuzu da ilave edin. Karıştırdıktan sonra ocaktan alın.
- Son olarak ince doğradığınız maydanoz ve taze naneyi de ekleyin, karıştırın. Ardından dolmalık biberlerin kapak kısmını açın ve güzelce yıkayın.
- Her biberin içine yarısını biraz geçecek kadar iç harcı doldurarak tencereye yerleştirin. Dolmaların kapağına domates veya patates kapatabilirsiniz.
- Daha sonra uygun bir tencereye doldurulur.
- Son olarak üzerine yarım çay bardağı kadar zeytinyağı gezdirin ve biberlerin yarısına gelecek kadar su ilave edin. Tencerenin kapağını kapatarak pişmeye bırakın.
- Pirinçler yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 20-25 dakika pişirin.

ETİMEK TATLISI TARİFİ
Etimek tatlısı malzemeler
- 1 paket etimek (orta boy borcama sığacak kadarını kullanmanız yeter)
Şerbeti için
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
Muhallebisi için
- 4,5 su bardağı süt
- 5 yemek kaşığı un
- 5 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin.
Üzeri için (arzuya göre)
- 1 paket krem şanti
- 1 su bardağı süt
Servis için (arzuya göre)
- İsteğe göre ekmek tatlısının üzerine ceviz, fındık ya da fıstık dökebilirsiniz.
- Orman meyveleri ile süsleyebilirsiniz...
ETİMEK TATLISI YAPILIŞI
- Etimek tatlısı olarak da bilinen ekmek tatlısını yapmak için öncelikle şerbetine başlamak gerekir.
- 2 su bardağına 1,5 su bardağı toz şeker konulur ve şerbet kaynamaya bırakılır.
- Şerbet kaynadıktan sonra ocaktan alınır ve 10 dakika kadar dinlendirilir, ılımaya bırakılır.
- Bu sırada etimekler orta boy bir borcama dizilir.
- Eğer borcamınız daire şeklindeyse veya farklı bir şekilde servis etmek istiyorsanız, etimekleri tek parça değil, parçalayarak da dizebilir ve daha sonra dilim pasta gibi servis edebilirsiniz.
- Dinlenmiş şerbet, etimeklerin üzerine dökülür. Etimekler şerbetini çekerken, muhallebi hazırlanmaya başlanır. Bunun için bir tencereye süt, şeker, nişasta ve un konulur, koyulaşıncaya kadar karıştırılır.
- Muhallebi kıvamını aldıktan sonra içine vanilya ve tereyağı eklenir. Karıştırılıp ocaktan alınır.
- Vanilyanın 1 dakikadan fazla pişmemesi gerekir, bu nedenle terayağı erir erimez muhallebiyi almak gerekir.
- Ardından muhallebinin biraz daha ılınması için karıştırılmaya devam edilir.
- İyice kıvam alan muhallebi, şerbetini çekmiş etimeklerin üzerine dökülür ve eşit bir şekilde yayılır.
- Son şeklini aldıktan sonra muhallebi dolapta dinlendirilmeye bırakılır. İyice dinlendikten ve soğuduktan sonra servis edilir.
- Ekmek tatlısı genelde üzerinden biraz zaman geçtikten sonra tüketilmesi tavsiye edilen bir tatlı. Bu nedenle hemen değil, buzdobında dinlendikten ve etimekler şerbetle, muhallebi ile iyice kıvam aldıktan sonra çok daha lezzetli olacaktır.