'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (11 Ağustos 2024)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak tavuklu arpa şehriye çorbası tarifi, tavuklu krep bohça tarifi, soslu katlı patates tarifi, vişneli pudingli çörek tarifi.

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı tavuklu arpa şehriye çorbası tarifi, tavuklu krep bohça tarifi, soslu katlı patates tarifi, vişneli pudingli çörek tarifi var.

TAVUKLU ARPA ŞEHRİYE ÇORBASI TARİFİ
Tavuklu arpa şehriye çorba malzemeler
- 1 büyük kase haşlamış tavuk eti
- 5 yemek kaşığı arpa şehriye
- 8 su bardağı bardağı etin haşlama suyu
- 1 buçuk yemek kaşığı domates salçası
- 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 2 tatlı kaşığı kuru nane
- Kullandığım bardak ölçüsü 200 ml
TAVUKLU ARPA ŞEHRİYE ÇORBASI YAPILIŞI
- Tencereye yağ ekleyip biraz kızdırın, üzerine salçayı ilave edin ve bir iki dakika salça el kokusu çıkana kadar kavurun.
- Üzerine suyu ilave edin ve hızlıca hiçbir pütürlük kalmayacak şekilde karıştırın ufalanmış eti ve şehriyeleri ilave edip tencerenin kapağını kapatın.
- Orta ateşte şehriyeler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15-20 dakika kadar pişirin.

TAVUKLU KREP TARİFİ
TAVUKLU KREP TARİFİ
Tavuklu krep malzemeler
2 su bardağı süt
2 yumurta
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Tuz
Bir tutam dereotu
Krep hamuru olacak kadar un (9-10 yemek kaşığı yaklaşık)
İç malzeme;
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 parça tavuk göğsü(350 gr kadar)
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 adet orta boy patates
1 su bardağı haşlanmış bezelye
Tuz
Pul biber
Karabiber
Beşamel sos için;
1. 5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
1. 5 yemek kaşığı un
Tuz
Üzerine;
Kaşar peyniri rendesi
TAVUKLU KREP BOHÇA YAPILIŞI
Öncelikle krepi hazırlıyoruz: Yumurtayı bir kasede çırpıyoruz.
Üzerine sıvı yağı, sütü, unu, tuzu ekleyip çırpıcı ile iyice karıştırıyoruz.
Dereotunu ince kıyıp karışıma ekliyoruz.
Teflon tavayı ısıtıyoruz, kepçe ile karışımdan döküp her iki tarafını da pişiriyoruz.
Soğumaya bırakıyoruz. İç malzeme için patatesi küp doğrayıp az yağda kızartıyoruz.
Soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda kavuruyoruz.
Eti ekleyip suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz. Salçayı ekliyoruz.
5 dk daha kavurup patatesi bezelyeyi tuzu ekleyip bir süre daha çevirip ocaktan alıyoruz. Bir kase üzerine krepi alıyoruz.
İç malzemeden koyup bohça şeklinde katlıyoruz. Kürdan ile kapatıyoruz.
Tepsiye ters çeviriyoruz.
Tüm kreplere aynı işlemi uyguluyoruz.
Beşamel sos için: Tereyağı ve unu pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
Sütü, tuzu ekleyip koyulaşıncaya kadar karıştırıyoruz.
Tepsideki bohçaların üzerine beşamel sostan paylaştırıyoruz.
En son üzerine Kaşar peyniri rendesi ekliyoruz.
Peynirler eriyip kızarana kadar fırında tutuyoruz.

NEFİS SOSLU KATLI PATATES TARİFİ
Nefis soslu katlı patates malzemeler
6 adet orta boy patates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz, kırmızı toz biber
1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber kimyon
5-6 dal yeşil soğan sap kısmı
1 yemek kaşığı sıvı yağ (Soğanları sotelemek için)
Havuçlu kısmı için;
5 adet büyük havuç ( rendelenmiş )
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
Soğanlı sosu için;
2-3 adet soğan (İnce piyazlık doğranmış)
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1/2 (yarım) çay kaşığı tuz kimyon
1 çay kaşığı nane kırmızı toz biber
Üzeri için;
1 su bardağı süzme yoğurt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1 diş sarımsak rendesi
NEFİS SOSLU KATLI PATATES YAPILIŞI
Patateslerin kabukları soyulur, yıkanır, iri küpler halinde doğranır ve biraz tuz eklenerek haşlanır.
Yeşil soğanlar ince bir şekilde doğranır. Beyaz kısımlarını salatalarda kullanabilirsiniz. O kısmı ayırıyoruz. Biraz tuz ve sıvı yağ ile sotelenir. Hemen yumuşayacaktır. Sonrasında oda sıcaklığında soğumaya bırakılır.
Havuçlar rendelenir. Biraz tuz ve sıvı yağ ile yumuşayana kadar sotelenir. Yanmaması için ara ara karıştırılır. Miktar fazla olduğu için 2 seferde hazırladım. Soğumaya bırakılır.
Üzeri için soğanlar önce ikiye bölünür. Sonra her biri üçe-dörde kesilir ve ince ince doğranır. Uygun bir tavada biraz tuz ve sıvı yağ ile sotelenir. Ara ara karıştırılır.
Yumuşayıp küçüldüklerinde salçalar eklenir 2-3 dakika kavrulur. Son olarak baharatlar da ilave edilir ve karıştırılır kapatılır. Soğumaya bırakılır.
Haşlanmış patatesler süzülür ve iyice ezilir. Rende de yapabilirsiniz. Ilıdığında zeytinyağı, tuz ve baharatlar eklenip iyice yoğrulur.
Sotelenmiş yeşil soğanlar ilave edilip karıştırılır. Servis tabağına 24-25 cm kelepçeli kalıp alınır. İçerisine patatesli kısım yerleştirilip düzeltilir. Üzerine sotelenmiş havuç rendesi yerleştirilir.
Bu şekilde 10-15 dakika buzdolabında dinlendirilir. Uzun süre de bekletebilirsiniz. Servis yaparken kalıp çıkarılır.
Üzerine yoğurt gezdirilir. Soğanlı sos yerleştirilir. İsteğe bağlı kuru nane serpiştirilir ve servis yapılır.

VİŞNELİ PUDİNGLİ ÇÖREK TARİFİ
Vişneli pudingli çörek malzemeler
Hamuru için;
Yarım paket yaş maya
500 gram kadar un (Kontrollü koyun)
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
1 adet yumurta sarısı
250 ml ılık süt
1 tatlı kaşığı tuz
2,5 yemek kaşığı şeker
Puding için;
250 ml süt
3 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı şeker
İçi için;
1 kase donmuş vişne (Başka meyve de olur)
Üzeri için;
Pudra şekeri
VİŞNELİ PUDİNGLİ ÇÖREK NASIL YAPILIR?
Hamuru için; malzemeleri yoğurma kabına koyup, güzelce yoğuruyoruz. Mayalanmaya bırakıyoruz.
Puding için; tencereye malzemeleri alıp karıştırıyoruz.
Yoğunlaşıp kıvam alınca ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.
Hamuru merdane yardımıyla açıyoruz.
Pudingi sürüp vişneleri ekliyoruz, rulo şeklinde sarıyoruz.
İki parmak kalınlığında kesip daire şeklinde tepsiye sırasıyla diziyoruz.
Tepside 15 dakika kadar dinlendirip, 190 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
Çıkınca üzerine isteğe göre pudra şekeri serpiştirip servis edebilirsiniz.