'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (11 Haziran 2022)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak sütlü merciimek çorbası, mantı ve tirileçe tarifleri...

SÜTLÜ MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ
MALZEMELER
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı un
1,5 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı süt
1,5 litre sıcak su
1 tatlı kaşığı uz
Sosu için;
1 yemek kaşığı kadar tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
NASIL YAPILIR?
Soğanları yemeklik olacak şekilde küçük küçük doğrayalım ve tenceremize ekleyerek orta ateşte pembeleşene kadar kavuralım.
Unu ekleyelim ve rengi dönene kadar yakmadan kısık ateşte karıştırarak kavuralım.
Yıkayıp suyunu süzdüğümüz mercimekleri ekleyelim ve güzelce karıştıralım.
Üzerine suyu ekleyip tekrar karıştıralım.
Tencerenin kapağı kapatalım ve çorbayı kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte ara ara karıştırarak pişirelim.
Çorbamızı mercimekler yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika pişirelim.
Mercimekler piştikten sonra çorbamızı pürüzsüz olana kadar blenderdan geçirelim.
Süt ve tuzu da ekleyerek, 4-5 dakika kısık ateşte pişirelim ve çorbamızı ocaktan alalım. Çorbanın kıvamı koyu gelirse, sıcak su ya da tavuk suyu ilave edebilirsiniz.
Çorbanın sosu için uygun bir tavaya tereyağını alalım ve eritelim.
Ardından üzerine kırmızı toz biberi ekleyelim ve karıştırarak ocağı kapatalım.
Çorbamızı kaselere alalım, üzerine sostan gezdirerek servis edelim.

MANTI TARİFİ
MALZEMELER
Mantı Hamuru için;
3,5 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
Mantı İçi için;
250 g az yağlı kıyma
1 adet orta boy soğan
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
Mantıyı Pişirmek için;
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı salça
Mantı Sosu için;
Sarımsaklı Yoğurt
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pul biber
Yarım tatlı kaşığı sumak
Not: Bu malzemelerle 3 poşet dondurulmuş mantı elde ettik. (1 poşetten 2 tabak mantı çıkıyor yani toplamda 6 tabak mantı elde edilebilir)
NASIL YAPILIR?
Derince bir karıştırma kabına 3,5 su bardağı un , 1 çay kaşığı tuz ekleyelim.
Karıştırarak unun ortasına bir çukur açalım.
Ortasına 1 adet yumurtayı ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim.
Karıştırırken 1 su bardağı ılık suyu yavaş yavaş ekleyelim.
Hamurun ne çok sert ne de yumuşak olacak bir kıvama gelene kadar yoğuralım.
Hazır olan hamurun üzerini streç film ile kapatalım ve dinlendirelim.
Hamur dinlenirken uygun bir karıştırma kabına 250 gram az yağlı kıyma ekleyelim.
Ardından 1 adet orta boy soğan, yarım çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı pul biber ekleyelim ve güzelce karıştıralım.
Un serptiğimiz tezgaha hamuru alalım, yoğurarak hamuru toparlayalım. Hamuru 3 eşit parçaya ayıralım.
Ayırdığımız hamurları bezeler haline getirelim. Un serptiğimiz tezgahta hazırladığımız bezeleri teker teker yufkadan kalın olacak şekilde oklava ile açalım.
Açtığımız hamuru bir bıçak ile küçük kareler halinde keselim. Kesiğimiz karelerin ortasına hazırladığımız kıyma karışımında ufak parçalar halinde koyalım.
Hamurun 4 köşesini ortada birleştirerek mantı şeklini verelim. Altını unladığımız bir tepsiye şekil verdiğimiz mantıları toplayalım ve tepsiyi dondurucuya alarak donduralım.
Dondurucudan aldığımız mantıları koroplast çift kilitli poşetlere koyarak daha sonra pişirmek üzere buzlukta saklayabilirsiniz. Uygun bir tencerede suyu kaynatalım.
Buzluktan aldığımız mantıları da suya ekleyerek 15-20 dakika kadar pişirelim. Uygun bir sos tavasına 2 yemek kaşığı tereyağı ekleyelim, ardından 2 yemek kaşığı salçayı da ekleyip güzelce karıştıralım.
Hazırladığımız salçalı sosu pişen mantıların içine ekleyelim ve karıştırarak pişirmeye devam edelim. Pişen mantıları derince bir tabağa alalım üzerine sarımsaklı veya normal yoğurt dökelim. Mantı tarifimiz hazır. Pul biber, nane ve sumak ekleyerek servis edebilirisiniz.

TRİLEÇE TARİFİ
MALZEMELER
5 adet yumurta
1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Sütlü sosu için;
3,5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı toz şeker
200 g sıvı krema
Karamel sosu için;
1 çay bardağı şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
200 g sıvı krema
Üzeri için;
1 paket krem şanti
NASIL YAPILIR?
Kremşantili trileçe yapmak için öncelikle karıştırma kabımıza yumurta ve toz şekeri alıp boza kıvamına gelene kadar çırpalım.
Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip spatulayla alttan üste doğru karıştırıp yağlı kağıt serili fırın kabına dökelim.
170°lik fırında 10 dk, sonra ısıyı 150° düşürüp yaklaşık 30 dk pişirelim.
Trileçenin sütlü sosu için uygun bir kapta süt, toz şeker ve sıvı kremayı çırpıp buzdolabında bekletelim.
Karamelli sosu için, tavamıza şekeri alıp orta ateşte sürekli karıştırarak erimesini sağlayalım.
Açık bir renk alınca 1 yemek kaşığı tereyağını ekleyelim ve yağın erimesini sağlayalım.
Son olarak sıvı kremayı da ekleyip sosumuz kıvam alana kadar kısık ateşte kısa süre karıştırarak pişirelim.
Ilımış olan kekimizi ters çevirip yağlı kağıdı çıkarıp çatalla delikler açalım.
Soğuk şerbetimizi kekin üzerine dökelim.
1 paket köpürtülmüş krem şantiden süslemek için biraz ayırıp kalanını kekin üzerine yayalım.
Ilımış olan karamel sosumuzu krem şantinin üzerine dökelim.
Ayırmış olduğumuz krem şanti ile süsleyip kürdan ile şekil verelim.
5-6 saat dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edelim.
Muhteşem karamelli trileçemizi deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.