'Bugün ne pişirsem?' diyenlere günün menüsü (12 Mayıs 2021)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... İşte damak zevkinize uyacak,domates çorbası, etli bezelye yemeği, sosyete mantısı ve sütlaç tarifi...

DOMATES ÇORBASI TARİFİ
4-5 adet olgun domates
2 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı un
1 litre su
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı rendelenmiş taze kaşar
NASIL YAPILIR?
Domates çorbası yapmak için yağ ve un bir tencerede hafifçe kavrulur.
Diğer taraftan kabuğu çıkarılıp, küp küp kesilmiş domates robottan geçirilip bu karışıma ilave edilir, birkaç dakika kavrulur.
Ara verilmeden bir litre kadar su ilave edilip karıştırma işlemini sürdürülür.15 dakika bu şekilde kaynatılır.
Daha sonra süt ilave edilip bir kaç dakika daha kaynatılarak tuzu ilave edilip ocaktan alınır.
Arzuya göre servis yaparken üzerine kaşar peyniri rendesi ilave edilir. Domates çorbamız servise hazır, afiyet olsun.

ETLİ BEZELYE YEMEĞİ TARİFİ
1 kg bezelye
350 gram kuşbaşı et (dana eti kullandım)
1 adet büyük boy patates
1 adet büyük boy havuç
1 adet büyük boy soğan
1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı sıvı yağ
Tuz
Sıcak su
NASIL YAPILIR?
Öncelikle kuşbaşı etleri, üzerlerini iki parmak kadar geçecek su ile bir tencerede ön haşlamaya alın. Etler sebzelerle beraber de pişmeye devam edeceği için, bir miktar yumuşamaları yeterli olacaktır. (yaklaşık yarım saat civarı)
Bu arada; patates, havuç ve bezelyeleri yıkayıp temizleyin ve patates ve havuçları küp küp yemeklik doğrayın.
Etler haşlandıktan sonra, suyunu bir kaba süzüp etleri de ayrı bir tabağa alın.
Tencereye sıvı yağı alın ve hafifçe kızdırdıktan sonra, yemeklik doğradığımız soğanları ekleyin ve birkaç kere çevirdikten sonra salçayı ve etleri de ilave edin.Etlerle beraber yaklaşık beş dakika kavurun.
Sebzelerin de tamamını tencereye ekleyin ve bu şekilde de su ilavesi yapmadan önce, orta-kısık ateşte 5-10 dakika arası, sebzeleri fazla zedelemeden nazikçe kavurun.
Son olarak, başlangıçta ayırdığımız etin haşlama suyunu tencereye ilave edin ve devamını sebzelerin üzerine bir parmak kadar çıkacak düzeyde sıcak su ile tamamlayın.
Damak zevkinize göre tuz ilavesini yapın ve yemeğinizi kısık ateşte, sebzeler yumuşayana kadar pişmeye bırakın

SOSYETE MANTISI TARİFİ
3 adet yufka
İç harcı için:
300g kıyma
1 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Karabiber
Pulbiber
Tuz
Maydanoz
Yufkaları ıslatmak için
yarım su bardağı su
4 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzeri için:
Sarımsaklı yoğurt
Sosu için
2 yemek kaşığı tereyağı
nane
pulbiber
NASIL YAPILIR?
İlk olarak mantımız için iç harcı hazırlıyoruz.
Soğanı çok ince yemeklik doğrayın ve sıvı yağ ile pembeleşene kadar kavurun.
Üzerine kıymayı ekleyerek kavurmaya devam edin.
Rengi değişen ve kavrulan kıymaya salça, tuz ve baharatlar eklenir.
Piştikten sonra ocak kapanır ve doğranmış bir tutam maydanoz iç harca eklenerek karıştırılır.
Yufka 4’e kesilir. her parçasının üzerine yağ ve su karışımı sürülerek iç harçtan serpilir.
Rulo yapılarak gül böreği şeklinde sarılır. Sosyete Mantısı Nasıl Sarılır? daha detaylı bilgiyi videoda bulabilirsiniz.
Üzerine yağ ve su karışımından sürülerek 170 derece fırında pişirilir.
Üzeri çok kızarmayacak şekilde hafif pembeleşmeye başlayınca fırından alınır.
Servis tabağına alınan mantının üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.
Tereyağında yakılan nane ve pulbiber gezdirilir.
Tarifimizin videosunu izleyerek daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Hem videolu hem de resimli olarak tarifimizi yazmaya çalıştım. Deneyceklere şimdiden afiyer olsun :)

SÜTLAÇ TARİFİ
1 litre süt
2 çay bardağı yıkanmış pirinç
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
4 su bardağı su
NASIL YAPILIR?
Sütlaç yapımı için öncelikle pirinçleri iyice yıkayın ve bir tencereye koyun.
Üzerine 4 su bardağı suyu ilave edip kaynamaya bırakın.
Kaynayınca altını kısın ve biraz daha pişirmeye devam edin. Pişirirken ara ara karıştırmayı ihmal etmeyin.
Pirinçler yumuşayıp, suyunu çekince üzerine sütü de ilave edin ve yüksek ateşte kaynayıncaya kadara sık sık karıştırarak pişirin.
Kaynamaya başlayınca altını kısın ve 20 dakika da kısık ateşte pişirin.
Daha sonra şekeri de ilave ederek karıştırmaya devam et ve 5 dakika daha pişirin ve sonra ocaktan alın.
Pişen sütlaca vanilyayı da ekleyin ve biraz daha karıştırın.
Hazır olan tatlıyı kaselere bölün ve ister soğuk ister sıcak tüketin.
Sütlaç Çeşitleri
Geleneksel tatlılar arasında yer alan sütlacın birbirinden çok yararı bulunmaktadır. Özellikle de hızlı ve kolay bir şekilde hazırlanan sütlacın lezzetli olabilmesi için de bazı püf noktaların bilinmesi gerekir. Bu püf noktalar da dikkate alındıktan sonra en lezzetli sütlaçlar ortaya çıkabilir.
Sütlaç isteğe bağlı olarak sıcak ve ya soğuk da tüketilebilir. Besleyici de olan sütlaç oldukça pratiktir. Sütlaç çabuk yanacağı için kontrollü bir şekilde pişirilmelidir. Ayrıca birbirinden farklı sütlaç çeşitleri de bulunmaktadır. Özellikle fırında sütlacın yanı sıra sakızlı sütlaç ve elmalı sütlaç da yapılabilir. Bunun yanı sıra limonlu sütlaç da çok fazla tercih edilmektedir.