Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size yardımcı ezogelin çorbası tarifi, taze fasulye tarifi, şehriyeli bulgur pilavı tarifi, şambali tatlısı tarifi var.'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ Ezogelin çorbası malzemeler2 çay bardağı mercimek3 yemek kaşığı pirinç2 yemek kaşığı bulgur1 adet soğan1 tatlı kaşığı domates salçası1 yemek kaşığı tereyağı6 su bardağı sıcak su1 tatlı kaşığı nane1 tatlı kaşığı tuzEZOGELİN ÇORBASI YAPILIŞISıcak suyu geniş bir tencerede kaynatın.Yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz 2 çay bardağı kırmızı mercimeği tencereye aktarın.3 yemek kaşığı pirinci, 2 yemek kaşığı bulguru ve 1 tatlı kaşığı tuzu tencereye aktarın.Yaklaşık 35 dakika, kırmızı mercimekler yumuşayana kadar pişirin.Ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritin.Üzerine 1 adet küp doğranmış kuru soğanı ekleyin ve kavurmaya başlayın.Kavrulan soğanlara 1 tatlı kaşığı domates salçasını ekleyin.1 tatlı kaşığı naneyi ekleyip, 2 dakika daha kavurun.Kavrulan sosunuzu ocaktan alın.Bakliyatları kaynattığınız tencereye kavrulan salçalı soğan karışımı ekleyin.Sonra hızlıca karıştırdığınız çorbayı 10 dakika daha pişirin.Limon suyu ve pul biber ilavesiyle sıcak olarak servis edin. Zeytinyağlı taze fasulye malzemelerYarım kilo taze fasulye1 adet kuru soğan2-3 diş sarımsak2 küçük domatesYarım yemek kaşığından biraz az domates salçasıİsteğe göre pul biber1 su bardağı sıcak su1 tatlı kaşığı tuz1 çay kaşığı şeker4 çorba kaşığı zeytinyağıZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE YAPILIŞIFasulyeleri güzel bir şekilde yıkayın. Kılçıklıysa temizleyip istediğiniz boyutta kırın. Mevsimindeyse fasulye çok kılçıklı olmaz ama siz yine de kontrol edin.Soğanları yemeklik bir şekilde incecik doğrayın.Sarımsakları soyup ikiye bölün. İsterseniz incecik doğrayabilir veya rendeleyebilirsiniz.Domatesleri küçük küp küp doğrayın.Ardından önce fasulyeleri, üzerine soğanı, ardından sarımsağı ve son olarak domatesleri tencereye ekleyin (karıştırmayın)Son olarak yemeğin tuzunu ve şekerini ekleyin.1 bardak sıcak suda salçayı eritin ve üzerinde gezdirin (Dilerseniz salça eklemek yerine sadece su gezdirebilirsiniz)Yemeğin üzerinde çok az zeytinyağı gezdirin. Kalanını piştikten sonra ekleyeceğiz.Ocağın altını yakın. Su kaynamaya başlayınca altını iyice kısıp pişmeye bırakın.Pişmeye yakın yemeğinizin üzerinde kalan zeytinyağını ekleyin.Biraz dinlendirdikten sonra ılık olarak veya soğuk olarak servis edebilirsiniz. Şehriyeli bulgur pilavı malzemeler5 yemek kaşığı tereyağı½ su bardağı arpa şehriye2 su bardağı pilavlık bulgur1 tatlı kaşığı tuz4 su bardağı su (kaynar)ŞEHRİYELİ BULGUR PİLAVI YAPILIŞIYayvan bir tencerede tereyağını eritin ve arpa şehriyeleri kahverengileşinceye kadar kavurun.Bulguru tencereye ekleyin ve kavurmaya devam edin.Tuzu da ilave edip 2-3 dakika daha kavurun.Üzerine sıcak suyu dökün ve kapağını kapatıp orta ateşte pişirin.Suyunu çektiğinde kaşığın arkasıyla dibine doğru delik açın.Eğer bulgurlar ortada geri toplanmıyorsa pişmiş demektir.Ocağın altını kapatıp kapağın altına kağıt havlu yerleştirin ve 15 dakika dinlendirin.Pilav dinlendikten sonra çatal yardımıyla bulgurları havalandırıp servis edin. Şambali tatlısı malzemeler900 gr irmik450 gr şeker450 gr süt20 gr karbonat200 gr yer fıstığıŞerbeti için:1 kg su1 kg şekerÇeyrek limonŞAMBALİ TATLISI YAPILIŞISütü ve şekeri bir kapta çırpıyoruz. Şeker eriyinceye kadar.Sonrasında irmiği ilave ediyoruz ve yoğuruyoruz.Yoğurduğumuz karışımı en az 12 saat dolapta dinlendiriyoruz.Dinlenen hamuru tepsiye döşüyoruz.Tepsi 30x40 tepsi uygun olacaktır.Tepsiye dizilen hamurun üzerini düzleyip fırına girmeden önce üzerinde porsiyonlayacağımız ölçüde çizikler atıyoruz.170 derecede 40 dk pişiriyoruz.Tepsimiz fırındayken şerbeti ocağa koyuyoruz.Şerbeti kaynatıp altını kapatıyoruz.Fırından çıkan tatlının üzerine şerbeti döküyoruz.Şerbeti 3 seferde ilave ediyoruz.6 saat dinlendirdikten sonra tatlıyı servis edebilirsiniz.